wtorek, 1 listopada 2011

biszkopt z makiem, kremem i wiśniami


Biszkopt z makiem, kremem i wiśniami, to przepis ze starego domowego zeszytu. Jest to biszkopt z masą makową, kremem kakaowym na bazie jajek, pysznych wiśni, a całość polana stopioną czekoladą.

300 g maku
3 jajka
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kawy
olejek migdałowy

Mak zalać wrzącą wodą i sparzyć, ostudzić i zmielić, kilka razy. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Ucierając dodawać powoli mak, powidła i kawę, następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Masę makową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec 30 minut. 

4 jajka 
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony mak i piec dalej około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i następnie odwrócić na blasze do góry dnem.


200 g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki spirytusu
2 łyżki kakao
240 g kandyzowanych wiśni
200 g czekolady

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Masło utrzeć na białą masę, ubijając powoli dodawać masę żółtkową, cały czas ubijać. Na koniec dodać przesiane kakao, alkohol i całość wymieszać. Krem kakaowy wyłożyć na upieczone ciasto, na tym poukładać odsączone z zalewy wiśnie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto.

10 komentarzy:

  1. Przepiękne ciasto ! Elegancko się prezentuje i musi być smaczne :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm, mam w domu jednego makowego łasucha, może dostałby takie ciasto na kolejną niedzielę? ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ wygląda zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być pyszny ten biszkopt, ja dziś też porwałam się na rodzinną recepturę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko, gwarantuje że jest dużo smaczniejsze niż wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Studnia Miodu, no pewnie! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Duś, miło mi bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, to tak jak ja, z rodzinnego zeszyciku. Twoje ciasto pysznie wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect