Idealna na ciepły posiłek delikatne placki z dyni, z dodatkiem sera feta i koperku. Zmodyfikowany przepis na placki dyniowe z serem feta i koperkiem pochodzi z blogu Kalejdoskop Kulinarny.
1 szklanka dyni
150 g mąki pszennej
2 jajka
125 g sera feta
3 łyżki posiekanego koperku
sól
150 g mąki pszennej
2 jajka
125 g sera feta
3 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
olej do smażenia
olej do smażenia
Dynię zetrzeć na grubej tarce, dodać mąkę, ser, koperek, wbić jajka i wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, łyżką wkładać porcje masy i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać pestkami dyni oraz serem feta.
Wyglądają absolutnie genialnie, i jeszcze to połączenie smaków :) Pyszności! Piękne zdjęcia!! ;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się jeszcze ten pestkowy dodatek na wierzchu.do chrupania..
OdpowiedzUsuńbardzo lubie dynie i pestki dyni :) a placuszki z ich dodatkiem musza byc swietne! :)
OdpowiedzUsuńplacuszki z fetą, mmmm, pycha! już tęsknię do obiadu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Czaję się ostatnio na te placuszki. Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne placki!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis - ja jest feta, to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPlacuszki prezentują się pysznie !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Fajne placuszki :) Na pewno pysznie smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, dziękuję Ci bardzo :)
OdpowiedzUsuńAsieja, mnie też się podobał więc spapugowałam :)
OdpowiedzUsuńSara, są gwarantuje :)
OdpowiedzUsuńMonika, feta w tych plackach świetnie smakuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, próbuj koniecznie :)
OdpowiedzUsuńSue, oj tak :)
OdpowiedzUsuńGosiu, ja jestem już ich fanką, właśnie dzięki tej fecie :)
OdpowiedzUsuńAntysujx, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo są smaczne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję Ci bardzo :) Kolorowych snów!
OdpowiedzUsuń