sobota, 26 listopada 2011

paluchy pszenne z otrębami i makiem


Smaczne paluchy pszenne z otrębami i makiem są idealne na śniadanie. Te bardzo puszyste bułeczki pełne otrąb i maku szybko znikają. Przepis pochodzi stąd.
 
15 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
170 ml maślanki lub kefiru 
420 g mąki pszennej
50 g otrąb
1 łyżeczka soli
2 łyżki maku 
100 ml wody
3 łyżki oliwy

W kubku wymieszać drożdże w cukrem i maślanką. Oddzielnie w misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak. Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę. Odstawić na 15 minut. Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto ręcznie lub mikserem z hakami, około 5 minut. Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, lekko natłuszczonymi dłońmi uformować kulki, rozpłaszczyć i zwinąć w rulon formując bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Bułki piec około 15 minut w temperaturze 180° C.
 

18 komentarzy:

  1. Śliczne,pyszne!
    I zatęskniłam za własnymi paluchami...
    Udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe paluchy. Uwielbiam takie bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym takiego nadgryźć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, nie dziwię się, że szybko znikają...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Dla mnie na śniadanie w sam raz i do przegryzania w ciągu dnia.. czy to dżemem czy z serkiem śmietankowym ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie smakowite! Naprawdę pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię paluchy z makiem, baaardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczne i bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale bym sobie zjadała takiego palucha prosto z pieca:))) pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Amber, dziękuję weekend udany :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Slyvvia, nie ma jak takie paluchy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Sue, ależ proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ivka, bardzo szybko :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Biedrona, jak zostaną w ciągu dnia, mogą zniknąć przy śniadaniu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Tyna, dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Konwalia, ja też i to bardzooo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Majana, takich nie da się nie lubić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, na ciepło najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect