codzienność

czwartek, 10 listopada 2011

zawijane bułeczki maślane


Chrupiące bułeczki z maślaną nutą, pyszne jedzone same, równie smaczne z wędliną, dżemem lub serem. Przepis na zawijane bułeczki maślane pochodzi z forum CinCin.

1 szklanka ciepłego mleka
4 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 szklanki mąki
40 g drożdży 

Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników w misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

2 łyżki masła
1 jajko
2 łyżki mleka
ziarna sezamu 

Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek dowolnego kształtu. Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształt ślimaczka, koniec wcisnąć pod spód utworzonej bułeczki. Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180° C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec około 12 minut, aż będą złociste.


Sałatka z żółtych pomidorów i fety idealnie smakuje jedzona z bułeczkami.

3 pomidory
1 czerwona cebula
100 g fety
bazylia
2 łyżki białego octu balsamicznego 
sól
pieprz

Pomidory pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w krążki. Przełożyć na półmisek oprószyć solą i pieprzem, skropić octem, rozłożyć rozkruszony serem feta oraz posypać posiekaną bazylią.





14 komentarzy:

  1. Cudnie wyglądają te bułeczki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne te slimaczki wyszły! przydałyby sie takie jutro na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ślimaczki ładniutkie! :) porywam jednego na jutrzejsze śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Konwalia, dziękuję Ci bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana, a jakie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, miło tak zacząć dzień :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Russkaya, bardzo proszę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Sara, dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilo jakie piękne te Twoje ślimaki :-)) miłego weekendu życzę!

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu, dziękuję. Tobie też wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy12/17/2011

    Robiłem te bułki ale razem z instrukcją ze strony:
    http://www.video-kuchnia.pl/video/KNAAY734SO1K/Bu%C5%82ki-%C5%9Bniadaniowe
    serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy, bardzo ładne węzełki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect