poniedziałek, 7 listopada 2011

orkiszowy chleb razowy


Mąka z orkiszu idealnie nadaje się na wypiek pieczywa pełnoziarnistego. Upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się, zawiera białka, witamin i składników mineralnych. Przepis na orkiszowy chleb razowy pochodzi z forum CinCin.


700 g mąki orkiszowej razowej 
2 łyżeczki soli 
350 ml letniej wody 
40 g drożdży 
1 łyżeczka miodu 
100 g serka homogenizowanego

Mąkę zmieszać z solę, drożdże i miód rozpuścić w paru łyżeczkach wody. Rozczyn drożdżowy, serek i pozostałą wodę dodać do mąki, zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 50 minut. Jeszcze raz zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie włożyć ciasto do koszyczka i dać mu jeszcze raz wyrosnąć. Piekarnik rozgrzać do 240° C, opcja góra - dół. Wyrzucić chleb na rozgrzaną blaszkę i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec następne 35 minut. 

18 komentarzy:

  1. Ten chlebek jest mega zdrowy.
    A dodatek serka przedłuża jego świeżość.
    Pyszny na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. poprosze kromeczke ; ) musi byc swietny w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. z masełkiem... i niczego więcej mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię razowe chleby. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Amber, zgadzam się z Tobą całkowicie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Sara, najlepszy ciepły, tylko z masełkiem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, jestem fanką pełnoziarnistego pieczywa, najbardziej lubię jeszcze ciepłe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie to chleb jedno-razowy, zjadłabym go prędziutko na jeden raz:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, mnie też prawie to groziło, pysznie smakował ciepły z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pełnoziarniste, własnej roboty... Pycha. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam orkiszowy chleb, jak już będę miała piekarnik to będę piekła.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada super i taki chlebus musi smakowac pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię takie chlebki ale sama jakoś nie mogę się przełamać żeby je piec:) na szczęście nie jest na zakwasie więc może sę odważę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Shaday, zgadza się, można jeść do woli :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Monika, w taki razie mocno polecam. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Aga, dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piegusek, domowy chlebek jest pyszny, warto się pokusić na jego upieczenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect