Mąka z orkiszu idealnie nadaje się na wypiek pieczywa pełnoziarnistego. Upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się, zawiera białka, witamin i składników mineralnych. Przepis na orkiszowy chleb razowy pochodzi z forum CinCin.
700 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżeczki soli
350 ml letniej wody
40 g drożdży
1 łyżeczka miodu
100 g serka homogenizowanego
350 ml letniej wody
40 g drożdży
1 łyżeczka miodu
100 g serka homogenizowanego
Mąkę zmieszać z solę, drożdże i miód rozpuścić w paru łyżeczkach wody. Rozczyn drożdżowy, serek i pozostałą wodę dodać do mąki, zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około 50 minut. Jeszcze raz zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie włożyć ciasto do koszyczka i dać mu jeszcze raz wyrosnąć. Piekarnik rozgrzać do 240° C, opcja góra - dół. Wyrzucić chleb na rozgrzaną blaszkę i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec następne 35 minut.
Ten chlebek jest mega zdrowy.
OdpowiedzUsuńA dodatek serka przedłuża jego świeżość.
Pyszny na śniadanie!
poprosze kromeczke ; ) musi byc swietny w smaku!
OdpowiedzUsuńz masełkiem... i niczego więcej mi nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię razowe chleby. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńAmber, zgadzam się z Tobą całkowicie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSara, najlepszy ciepły, tylko z masełkiem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKaś, o tak :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, jestem fanką pełnoziarnistego pieczywa, najbardziej lubię jeszcze ciepłe :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to chleb jedno-razowy, zjadłabym go prędziutko na jeden raz:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, mnie też prawie to groziło, pysznie smakował ciepły z masełkiem :)
OdpowiedzUsuńPełnoziarniste, własnej roboty... Pycha. ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam orkiszowy chleb, jak już będę miała piekarnik to będę piekła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
wyglada super i taki chlebus musi smakowac pycha:)
OdpowiedzUsuńlubię takie chlebki ale sama jakoś nie mogę się przełamać żeby je piec:) na szczęście nie jest na zakwasie więc może sę odważę:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńShaday, zgadza się, można jeść do woli :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonika, w taki razie mocno polecam. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńAga, dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPiegusek, domowy chlebek jest pyszny, warto się pokusić na jego upieczenie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń