Sos na bazie kiszonej kapusty i wędzonego boczku z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, idealnie smakuje podany z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Sos z kiszonej kapusty, to jeden z ulubionych rodzinnych sposobów na obiad. Przepis dołączam do akcji Gotujemy po polsku!, nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
500 g kiszonej kapusty
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
3 łyżki mąki pszennej
Na
patelni rozgrzać olej i podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, na złoty
kolor. Dodać kiszoną kapustę i chwilę smażyć, wlać 1/2 szklanki wody,
dodać przyprawy. Całość gotować około 45 minut, aż kapusta zmięknie.
Mąkę rozrobić z wodą i zaklepać pozostały na patelni sos, zagotować,
przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.
Nie znałam takiego sosu, z kopytkami na pewno smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń:)
Majana, o tak do kopytem doskonale się nada. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMm, mam ochotę na taki sos. I ziemniaki. O, jak tradycyjnie się zrobiło. :)
OdpowiedzUsuńShaday, o tak bardzo tradycyjnie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAż zachciało mi się takiego kwaśnego kapusniaczku, mm ;)
OdpowiedzUsuńMilena, pogoda sprzyja takim obiadom. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń