środa, 9 listopada 2011

placek cytrynowy z serem ricotta


Sernik na bazie sera ricotta o delikatnym posmaku cytrynowym, z winem Marsala, które używa się najczęściej do deserów i warstwą biszkoptów o smaku amaretto. Placek cytrynowy z serem ricotta, podpatrzony u Anny Olson.


1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka cynamonu
120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
2 łyżki wina Marsala

Zmieszać mąkę z cukrem, solą, skórką cytrynową i cynamonem. Posiekać sypkie składniki z masłem aż do uzyskania grudkowatej konsystencji z widocznymi kawałeczkami masła. W oddzielnym naczyniu zmieszać Marsalę z żółtkiem i dodać do ciasta. Zagnieść, uformować dysk z ciasta, owinąć w plastykową folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką powierzchni blatu rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę o średnicy 20 centymetrów i przyciąć wystające brzegi. Schłodzić i przygotować nadzienie.


2 szklanki sera ricotta
6 łyżek śmietany 36%
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wina Marsala
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka ciasteczek amarettini

Włożyć do miski ricottę, śmietanę, cukier, Marsalę, skórkę cytrynową, cynamon, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Do tej samej miski przesiać mąkę i wymieszać składniki. Pokruszyć w woreczku biszkopty i posypać nimi przygotowane ciasto w formie. Na wierzchu rozłożyć nadzienie i wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 175º C. Ustawić formę z ciastem na blasze i piec przez około jedną godzinę, aż nadzienie się zestali. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić placek w piekarniku aż piecyk ostygnie. Ostudzić całkowicie przed pokrojeniem.



14 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda super - musi pachnieć cudnie i smakować bosko! Lubię cytrynowe serniki, więc pewnie by mi zasmakował...

    A psiuniek słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis i swietne foty ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wybornie wyglada! Mam akurat ricotte do wykorzystania, niestety, troche za malo na taki placek... Moze nastepnym razem?
    Boskie psisko! Widac, ze lubi jesien :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny musi być. Jakie klimatyczne zdjecia zrobiłaś:) Ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gin, cytrynowi fani będą zadowoleni, a biszkopty bardzo dobrze łączą smaki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Sara, bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maggie, o tak następnym razem wskazane :) A psisko uwielbia każdą porę, byle można szaleć :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana, bardzo smaczny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny placek!
    A psinie coś się dostało?

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny placek i urocza psinka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Amber, psinka uwielbia placki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ivka, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. połączenie smaków wprost idealne dla mnie:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, cieszy mnie, że podoba Ci się połączenie składników :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect