Sernik na bazie sera ricotta o delikatnym posmaku cytrynowym, z winem Marsala, które używa się najczęściej do deserów i warstwą biszkoptów o smaku amaretto. Placek cytrynowy z serem ricotta, podpatrzony u Anny Olson.
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka cynamonu
120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
2 łyżki wina Marsala
Zmieszać
mąkę z cukrem, solą, skórką cytrynową i cynamonem. Posiekać sypkie
składniki z masłem aż do uzyskania grudkowatej konsystencji z widocznymi
kawałeczkami masła. W oddzielnym naczyniu zmieszać Marsalę z żółtkiem i
dodać do ciasta. Zagnieść, uformować dysk z ciasta, owinąć w plastykową
folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką powierzchni
blatu rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę o średnicy 20 centymetrów i
przyciąć wystające brzegi. Schłodzić i przygotować nadzienie.
2 szklanki sera ricotta
6 łyżek śmietany 36%
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wina Marsala
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka ciasteczek amarettini
Włożyć
do miski ricottę, śmietanę, cukier, Marsalę, skórkę cytrynową, cynamon,
ekstrakt waniliowy i migdałowy. Do tej samej miski przesiać mąkę i
wymieszać składniki. Pokruszyć w woreczku biszkopty i posypać nimi
przygotowane ciasto w formie. Na wierzchu rozłożyć nadzienie i wyrównać
powierzchnię. Schłodzić przez 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 175º C.
Ustawić formę z ciastem na blasze i piec przez około jedną godzinę, aż
nadzienie się zestali. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i
pozostawić placek w piekarniku aż piecyk ostygnie. Ostudzić całkowicie
przed pokrojeniem.
Ciasto wygląda super - musi pachnieć cudnie i smakować bosko! Lubię cytrynowe serniki, więc pewnie by mi zasmakował...
OdpowiedzUsuńA psiuniek słodki :)
Swietny przepis i swietne foty ; )
OdpowiedzUsuńWybornie wyglada! Mam akurat ricotte do wykorzystania, niestety, troche za malo na taki placek... Moze nastepnym razem?
OdpowiedzUsuńBoskie psisko! Widac, ze lubi jesien :)
Pyszny musi być. Jakie klimatyczne zdjecia zrobiłaś:) Ślicznie:)
OdpowiedzUsuńGin, cytrynowi fani będą zadowoleni, a biszkopty bardzo dobrze łączą smaki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSara, bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMaggie, o tak następnym razem wskazane :) A psisko uwielbia każdą porę, byle można szaleć :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo smaczny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚliczny placek!
OdpowiedzUsuńA psinie coś się dostało?
Świetny placek i urocza psinka:)
OdpowiedzUsuńAmber, psinka uwielbia placki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIvka, dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpołączenie smaków wprost idealne dla mnie:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGosiu, cieszy mnie, że podoba Ci się połączenie składników :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń