piątek, 25 listopada 2011

ciastka orzechowe


Małe ciastka powstające w tempie ekspresowym, pełne orzechów włoskich. Do ich przygotowania potrzeba niewiele składników a na dodatek można zużyć białka, które zostały nam w lodówce. Pyszne ciastka orzechowe z przepisu Laury Calder.


140 g masła
200 g cukru pudru
90 g mielonych orzechów włoskich
60 g mąki pszennej
5 białek
2 łyżki koniaku

Masło roztopić w rondlu i odstawić, żeby ostygło. Wymieszać cukier, zmielone orzechy i mąkę. Dodać białka jajek i koniak, a na koniec masło. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230° C, nałożyć ciasto do foremek, ale tylko do 3/4 ich pojemności. Piec kilka minut a następnie, zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec dalej, aż ciastka zarumienią się, a wetknięta wykałaczka będzie sucha, czyli około 10 minut.

22 komentarze:

  1. ale masz fajne foremki :)
    a ciastka porywam, bo wielbię wszystko, co orzechowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciastka. Również uwielbiam orzechowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodko wyglądają!
    Ja nigdy nie wiem co zrobić z białkami
    a takie ciastka dla gości do kawy to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. pieknulki : ) marze o chociaz jednym ciasteczku ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciasteczka muszą być pyszne! uwielbiam orzechy włoskie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaś, dziękuję i pozdrawiam! Porywaj proszę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, a jakie szybkie do zrobienia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Konwalia, ja zawsze miałam ten problem, bo pieczenie bezy to moja katastrofa :) Teraz już wiem jak je wykorzystać w dobry sposób. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, czy wystarczy, że zniknęły szybciej niż się piekły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładne są te ciasteczka !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe są te ciasteczka. Wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Majana, bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. prosze powiedziec cos o fotemkach wygladaja cudownie

    OdpowiedzUsuń
  14. Basiu, foremki pochodzą z oferty tupperware. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kamilko, te ciasteczka musiały być pyszne..! Wielka "orzechowość" sama w sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ewelajna, oj były to fakt :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Kamila :) Mnie sie te foremki tez podobaja, chyba mamy do foremek slabosc. Prosze Cie o maila na buruuberii NA gmail.com w sprawie mikolajowych gorzkich migdalow. Pozdrowienia :) PS. Jesli masz ochote na foremke to napisz, jest szansa...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...