wtorek, 29 listopada 2011

sałatka brokułowa z cheddarem


Cheddar według źródła to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Nazwa sera pochodzi od nazwy wsi Cheddar w Anglii. Początek produkcji datuje się na rok 1170. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych, ma żółtopomarańczową barwę, smak ostry, lekko kwaskowy oraz orzechowy. Ten ser idealnie łączy się w sałatce z brokułem i boczkiem, z dodatkiem rodzynek i suszonej żurawiny. Sałatka ta doskonale smakuje podana do mięsa. Przepis na  sałatkę brokułową z cheddarem podpatrzony u Anny Olson.


1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 brokuł
50 g gotowanego boczku
1 cebulka dymka
1/3 szklanki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka tartego sera cheddar
sól
pieprz

Brokuła zblanszować, a następnie podzielić na drobne różyczki. Boczek pokroić w kostkę, dymkę posiekać. Rodzynki i żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną, a następnie odsączyć. Wymieszać w misce brokuły, boczek i dymkę. W innej miseczce zmieszać majonez, śmietanę oraz sok z cytryny i dodać do brokułów. Wsypać starty cheddar, rodzynki oraz żurawinę, doprawić do smaku i wymieszać. Wstawić do lodówki przed podaniem.

16 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalna sałatka. Chętnie spróbowałabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka mnie intryguje.Brzmi wyjątkowo zachęcająco.
    U Ciebie w pysznym towarzystwie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda! świetnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilko, te wszystkie smaki, o których piszesz to coś co lubię, a cheddar wreszcie pojawił się w moim 45 tys. mieście... Mam nadzieję, że na zawsze:). Sałatka musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda!
    Na szczęście cheddar już do mnie dotarł.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. sałatka pierwsza klasa, ja ostatnio robiłam taką prościutką brokuły, feta, czosnek - ale na twoję też bym się skusiła:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrycja, oryginalna i smaczna gwarantuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Amber, intryguje to dobre słowo, mnie ciekawiła do czasu, aż ją w końcu zrobiłam, i wiesz gościła u mnie już kilka razy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Angie, dziękuję Ci bardzo za miłe słowa :) Kolorowych snów!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewelajna, a wyobraź sobie, że ja bardzo dawno miałam ją na liście do zrobienia, a w małym miasteczku ten ser nieosiągalny, dopiero wyprawa do metropolii spełniła tą zachciankę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Konwalia, to mamy czasem te same problemy z towarem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, Twoją też chętnie bym skubnęła, bo lubię takie połączenie :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ser zjem w każdej postaci, zwłaszcza z kieliszkiem dobrego wina. Chedal uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam Twoje pyszne propozycje, zawsze wszystkie pieknie podane :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  15. Marta, doskonale połączenie na wieczór w miłym towarzystwie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Sara, miło mi bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect