codzienność

sobota, 5 listopada 2011

ciasto z dyni


Dynia to przysmak na jesień i świetnie nadaje się na mocno wilgotne i aromatyczne ciasto z dodatkiem cynamonu i orzechów, polane czekoladą. Przepis na ciasto z dyni, pochodzi stąd.

2 szklanki dyni
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej 
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
garść mielonych orzechów włoskich

50 g białej czekolady

Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, ekstrakt waniliowy, sodę i cynamon i miksować. Do powstałej masy dodać
startą na tarce o dużych oczkach dynię i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 50 minut. Po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą.

21 komentarzy:

  1. Fajniutkie to ciasto - a może raczej babka. Z pewnością bardzo aromatyczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda! Kolor niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe jak smakuje... chyba jednak będę musiała kupić dynię, bo na blogach mnóstwo "zachęcaczy" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och ten dyniowy kolorek - kusi niebywale:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne na jesienny deser :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod wielkim wrazeniem! :) tez takie chce ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Monaria, może być babka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Angie, lubię dynię, można uzyskać takie kolory!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bazylia, mocno wilgotne i pyszne! koniecznie kup :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, dynia to kusicielka i kształtem i kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sara, bierz całe! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne szaleństwa dyniowe! Coraz pyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  13. swietne to ciacho:) juz sie czestuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ivka, to jedno z moich ulubionych ciast. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Aga, w takim razie smacznego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy12/17/2011

    Siedzi babka w piekarniku. Później napiszę jak wyszła.
    Z przepisu wygląda dobrze...i na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy12/17/2011

    ciasto wspaniałe! ale w piekarniku 1 godz. 10 min.

    Wielkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy, cieszę się że smakuje. A jednak wszystko zależy od piekarnika, mam porównanie, bo u mojej mamy nie istnieje temperatura 200° C, bo po 20 minutach jest już spalone :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szukałam tego przepisu po zdjęciach i znalazłam, bo dziś powtórzę tę babkę.
    To najlepszy przepis w necie na ciasto z dynią, może z powodu mąki zytniej i cynamonu. Ciasto można modyfikować, ja dałam masło z olejem pół na pół i dodałam pestki dyni, słonecznika i posiekane śliwki suszone.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect