Dynia to przysmak na jesień i świetnie nadaje się na mocno wilgotne i aromatyczne ciasto z dodatkiem cynamonu i orzechów, polane czekoladą. Przepis na ciasto z dyni, pochodzi stąd.
2 szklanki dyni
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
garść mielonych orzechów włoskich
50 g białej czekolady
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
garść mielonych orzechów włoskich
50 g białej czekolady
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, ekstrakt waniliowy, sodę i cynamon i miksować. Do powstałej masy dodać startą na tarce o dużych oczkach dynię i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 50 minut. Po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą.
Fajniutkie to ciasto - a może raczej babka. Z pewnością bardzo aromatyczna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! Kolor niesamowity!
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakuje... chyba jednak będę musiała kupić dynię, bo na blogach mnóstwo "zachęcaczy" :)
OdpowiedzUsuńoch ten dyniowy kolorek - kusi niebywale:)))
OdpowiedzUsuńCudowne na jesienny deser :D
OdpowiedzUsuńJestem pod wielkim wrazeniem! :) tez takie chce ; )
OdpowiedzUsuńMonaria, może być babka :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAngie, lubię dynię, można uzyskać takie kolory!
OdpowiedzUsuńBazylia, mocno wilgotne i pyszne! koniecznie kup :)
OdpowiedzUsuńGosiu, dynia to kusicielka i kształtem i kolorem :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, oj tak.
OdpowiedzUsuńSara, bierz całe! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKolejne szaleństwa dyniowe! Coraz pyszniejsze
OdpowiedzUsuńswietne to ciacho:) juz sie czestuje:)
OdpowiedzUsuńIvka, to jedno z moich ulubionych ciast. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga, w takim razie smacznego :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSiedzi babka w piekarniku. Później napiszę jak wyszła.
OdpowiedzUsuńZ przepisu wygląda dobrze...i na zdjęciu.
ciasto wspaniałe! ale w piekarniku 1 godz. 10 min.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki!
Anonimowy, cieszę się że smakuje. A jednak wszystko zależy od piekarnika, mam porównanie, bo u mojej mamy nie istnieje temperatura 200° C, bo po 20 minutach jest już spalone :)
OdpowiedzUsuńSzukałam tego przepisu po zdjęciach i znalazłam, bo dziś powtórzę tę babkę.
OdpowiedzUsuńTo najlepszy przepis w necie na ciasto z dynią, może z powodu mąki zytniej i cynamonu. Ciasto można modyfikować, ja dałam masło z olejem pół na pół i dodałam pestki dyni, słonecznika i posiekane śliwki suszone.
Circ, bardzo mi miło :) Pozdrawiam
Usuń