codzienność

wtorek, 15 listopada 2011

dyniowe placuszki


Idealnie smakują polane śmietaną i syropem klonowym lub tylko posypane cukrem pudrem, dyniowe placuszki na bazie surowej dyni z miodem, kefirem i aromatycznymi przyprawami.

1 szklanka miąższu dyni
1/2 szklanki kefiru
2 szklanka mąki
2 jaja
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczka sody
szczypta soli
olej  

Dynię zetrzeć na grubej tarce, połączyć z jajkami, miodem i kefirem. Dodać mąkę, przyprawy i sodę, dokładnie połączyć składniki. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć placuszki nakładając po łyżce masy. Smażyć z każdej ze stron na złoty kolor, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

10 komentarzy:

  1. takie placuszki byłyby spełnieniem i na pewno udanym śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobne i przepadam z nimi! narobiłaś mi na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och teraz też mam ochotę na jakieś placuszki:))) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne placuszki. :) Bardzo apetycznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam takie, są przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bazylia, o tak na śniadanko też się nadają i miły dzień gwarantowany. Mam nadzieje, że Twój był miły? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kas, to miło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, na kolacje też mogą być. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko, dziękuję Ci. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sue, o to wiesz, że pisze prawdę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect