codzienność

czwartek, 3 listopada 2011

migdałowe suflety w jabłkach


Jabłka z nadzieniem migdałowym to deser prosty i niezwykle smaczny,  idealny na leniwe, jesienne popołudnie. Najlepiej do tego nadają się jabłka odmiany golden delicious o soczystym miąższu, kruche, o smaku winno - słodkim, aromatyczne i powszechnie oceniane jako bardzo smaczne lub mutsu które mają miąższ żółty, twardy, nieco kwaskowaty. Migdałowe suflety w jabłkach z przepisu Anny Olson


4 jabłka
2 łyżki masła
¼ szklanki cukru
2/3 szklanki mielonych migdałów
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1.4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
szczypta soli
1/4 szklanki płatków migdałowych
cukier puder 

Rozgrzać piekarnik do 190° C i lekko natłuścić żaroodporne naczynie do pieczenia, w którym zmieszczą się 4 jabłka. Obrać jabłka począwszy od ogonka do 1/3 wysokości, usunąć gniazda nasienne i nieco miąższu łyżeczką do kulek z melona, nie przebijając jabłek na wylot, żeby nie wyciekał z nich sok. Zachować wyjęte kawałki miąższu, a gniazda nasienne wyrzucić. Jabłka włożyć do żaroodpornego naczynia i posmarować je na wierzchu stopionym masłem. Wydrążone kawałki jabłek zmiksować na puree w malakserze, zmieszać z cukrem, a następnie z migdałami, jajkami, ekstraktami i solą. Nałożyć porcje powstałego ciasta do każdego jabłka i posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut, aż jabłka będą złociste. Podawać je na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

22 komentarze:

  1. Anonimowy11/03/2011

    Aa, genialny pomysł! :) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/03/2011

    mniam! to musi być przepyszne! cudny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i aromatycznie! Wspaniały deser!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam Cię do nowej strony- forum kulinarne.
    Możesz tu tworzyć, brać udział w konkursach i poznawać nowych ludzi :-)


    [url]http://gotowanie.info/[/url]

    pozdrawiam Gosia Smaki Alzacji

    --
    MałgosiaZ

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mmnie?

    Mistrzostwo swiata :) wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie! porywam takie jabłuszko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealny deser na jesień :) może skuszę się w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Shaday, koniecznie, myślę, że Ci posmakują! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Maugustyna, dobry sposób na niezwykły deser, ze zwyczajnych jabłek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Angie, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, miło mi, że Ci się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, bardzo dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Judik, dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Sara, przyjemnie czytać takie słowa :) Uściski

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu, ależ bardzo proszę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bazylia, skuś się, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. O, to musi być pyszne. Takie jabłuszko ze słodkim sercem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. idealny deser na jesień! genialny i faktycznie nietrudny. a poza tym widzę że użyłaś chyba koszteli? to moje ukochane jabłka, stara odmiana, już rzadko się widuje...

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Majana, bardzo smacznym i słodkim. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Moniko, moje jabłka to golden delicious, ale kosztele też pewnie świetnie by się tu sprawdziły. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect