Gąska zielonka, według źródła gatunek grzyba należący do rodzaju gąsek, nazywany zielonką. Delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zup ze względu na walory smakowe lub jako dodatek do dań mięsnych. Z ostatnich w tym roku grzybów proponuje zupę z zielonek gotowaną według przepisu mojej mamy.
300 g zielonek
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
4 łyżki masła
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki kaszy manny
sól
przyprawa warzywna
100 ml śmietany
natka pietruszki
natka pietruszki
Grzyby oczyścić, odgotować w osolonej wodzie. Warzywa umyć i obrać, następnie włożyć do garnka, wlać około jednego litra wody. Następnie dodać obgotowane grzyby, dla bardziej intensywnego smaku zupy dolać wywar, powstały w wyniku gotowania zielonek. Wywar ten, gdy się ustoi przelać do garnka z zupą, dodać przyprawy. Wszystko gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na patelni rozpuścić masło, wsypać kaszę mannę i uprażyć ja na złoty kolor, wlać do zupy, zagotować. Całość doprawić do smaku. Zupę zabielić śmietaną i podawać z posiekaną natką pietruszki.
Kamila,tak ją lubię!
OdpowiedzUsuńTylko zielonek nie ma...
Amber, może jeszcze uda się gdzieś zebrać. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam zielonek, bo mama nie pozwala tacie zbierać żadnych grzybów z blaszkami, hehe (no może poza kaniami:), bardzo jestem ciekawa jakie są te zielonki w zupie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, dla mnie zupa z zielonek jest najlepszą zupą grzybową, uwielbiam właśnie te zielone grzybki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń