Przepis na kurczaka z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy, chorizo. Dzięki kiełbasie kurczak zyskuje charakterystycznego zapachu i paprykowo - czosnkowego smaku. Wszystko to razem dzięki cytrynie zostaje przełamane cytrynowym aromatem, a pomidory dodają słodyczy. Kurczak pieczony z chorizo, to szybki jednogarnkowy przepis Donny Hay.
1600 g kurczaka
2 kiełbasy chorizo
90 g zielonych oliwek
250 g pomidorków koktajlowych
8 gałązek oregano
1 cytryna
12 ząbków czosnku
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Piekarnik
rozgrzać do 200° C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i ułożyć na
niej kawałki kurczaka, przekrojone na pół chorizo, oliwki, pomidory,
oregano, cytrynę pokrojoną na ósemki i nieobrany czosnek. Skropić oliwą,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Podrzucić, żeby składniki się
wymieszały. Piec 45 minut, aż kurczak będzie gotowy, a chorizo
chrupiące. Przed podaniem usunąć ósemki cytryny.
Wyglada bardzo apatycznie :)
OdpowiedzUsuńbuziaki ;*
bardzo udana kompozycja smaków! uwielbiam chorizo:)))
OdpowiedzUsuńa ja dalej nie mogę dostać chorizo... :(
OdpowiedzUsuńSara, bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGosiu, jak lubisz to powinno Ci smakować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonami, mam nadzieję, że Ci się w końcu uda. Miłej niedzieli :)
OdpowiedzUsuńOo zestawienie kurczaka z chorizo bardzo mi przypadło do gustu, przypuszczam, że dzięki temu kurczak nabiera smaku przypominającego wędzoną paprykę :)
OdpowiedzUsuńNie jem kiełbas, ale jako całość wygląda to bardzo apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek. U nas jednak byłby problem z dostaniem kiełbasy chorizo, ja przynajmniej jej nie spotkałam (a może źle szukałam)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, tak dokładnie tak się dzieję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńShadaya, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIvka, długo miałam ten sam problem, teraz jednak gdzie nie spojrzę tak kiełbasa, może u Ciebie też tak będzie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń