Puszyste jak chmurka, rozpływające się w ustach waniliowe serniczki na bazie serka ricotta. Serniczki można podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi owocami w syropie.
250 g serka ricotta
50 g cukru
2 jajka
1 laska wanilii
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać ser i dalej ubijać. Przekroić wzdłuż laskę wanilii, zeskrobać ziarenka i dodać do serowej masy, wymieszać. Przełożyć masę do foremek i piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175º C, aż wierzch serniczków będzie złotobrązowy.
Proszę o takie serduszko! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) Taki sernik to zjadłabym na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńMają bardzo ładny kształt ;) Musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńKamila! Podbiły moje serce - urocze!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Jakie urocze :-) Każdy chciałby dostać takie cudeńko :-)
OdpowiedzUsuńale piekne serduszkowe serniczki, dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńShaday, nawet dwa :) Buziole
OdpowiedzUsuńSlyvvia, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilko, Ty niezwykle płodna jesteś - tyle piękności u Ciebie...:). Tam poniżej to ciasto z żurawiną i dynią... Ach...! malec smakowy, placuszki... no i przede wszystkim ta zupa z zielonek... !Całe wieki zielonek nie jadłam, bo już w tym czasie nie ma nas w lesie i nie szukamy, a na "naszych miejscach" wszystko zarosło....:(. Ale mi smaku narobiłaś ... Mocno pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAgnieszka, o tak bo zniknęły ekspresowo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu, w takim razie waniliowe serce specjalnie dla Ciebie. Uściski!
OdpowiedzUsuńMonaria, chciał ale się nie załapał, mój M. zjadł większość :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSara, takie słowa od Mistrzyni wypieków to dopiero radość. Buziaki!
OdpowiedzUsuńEwelajna, małymi kroczkami może uda się dorównać takiej Mistrzyni jak Ty. Buziaki!
OdpowiedzUsuńpysznie! serniczki z ricotty, i w jakim pięknym kształcie:))) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńGosiu, sama byłam zdziwiona, że te serca tak ładnie wyszły :) Kolorowych snów.
OdpowiedzUsuń