czwartek, 16 lipca 2015

dżem z czarnej porzeczki z wanilią


Pyszne i jedyne w swoim rodzaju połączenie słodkich czarnych porzeczek z aromatyczną wanilią. Dżem z czarnej porzeczki z wanilią jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.


600 g czarnych porzeczek
120 g cukru
1 laska wanilii


Porzeczki obrać, opłukać i zasypać cukrem, odstawić, aż owoce puszczą sok. Dodać przeciętą na pół laskę wanilii, całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec wyłowić laskę wanilii i całość gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

4 komentarze:

  1. Kamila, kocham czarną porzeczkę!
    A u mnie z czerwonej porzeczki, może wymiana?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak w dzieciństwie nienawidziłam czarnej porzeczki, ale to za sprawą pełnego pola mojej babci. I wszystko było z porzeczki. I żeby móc pójść nad jezioro musiałam oberwać wiaderko...
    Ale teraz uwielbiam zwłaszcza dżemy:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mam "fazę" na wszystko co porzeczkowe. Muszę jutro kupić na targu porzeczki i zrobić dżem :) Będzie jak znalazł do pączków :P o ile dotrwa do tłustego czwartku ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect