niedziela, 26 lipca 2015

biszkoptowa rolada z kremem porzeczkowym


Delikatna, biszkoptowa rolada z pysznym słodko - kwaśnym porzeczkowym nadzieniem o wspaniałym kolorze. Biszkoptowa rolada z kremem porzeczkowym jest smaczna od razu po przygotowaniu, ale w smaku zyskuje zdecydowanie na drugi dzień.


6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier i dalej ubijać, następnie kolejno dodawać żółtka, cały czas ubijając. Następnie do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C i piec przez około 13 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.


1 1/2 szklanki kremu z czarnej porzeczki
cukier puder

 
Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć krem, zwinąć roladę, wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przed podaniem.

4 komentarze:

  1. Mmm, jaka ładna roladka! Ten krem porzeczkowy musi smakować doskonale. Podoba mi się :)
    I jakaś mała łapka chce zabrać kawałek roladki ;)
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze myślałam, że do rolady pakuje się maślany krem...guupia jakaś;-) Takie miałam wspomnienia i jakoś tak widziałam... A ten Twój krem bosko w roladzie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie zwinięta :) Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten kolor! bardzo efektowna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect