piątek, 24 lipca 2015

konfitura agrestowa z imbirem


Pyszne i jedyne w swoim rodzaju połączenie kwaśnego agrestu z aromatycznym imbirem. Konfitura agrestowa z imbirem jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.


800 g agrestu
200 g cukru
125 ml wody
1 łyżeczka mielonego imbiru



Oczyszczony agrest wsypać do garnka, wlać wodę i całość zagotować. Gotować, aż agrest się rozpadnie, po tym czasie całość przetrzeć przez gęste sito. Puree agrestowe wlać do garnka, dodać cukier i imbir, całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

4 komentarze:

  1. Ja to uwielbiam taką konfiturę do serów:-) Przepysznie wygląda i z tym imbirem musi być boska:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agreścik - zapomniany, kochany:) Na rozgrzewkę, z imbirem - ciekawy pomysł. Zdradź jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Agrestowa musi być pyszna :) Chętnie bym takiej zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, wspaniała! Robiłam kiedyś chyba coś podobnego. W ogóle z agrestu to super sprawa.:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect