Zapiekane naleśniki z twarożkiem, to jeden z bardziej tradycyjnych i popularnych przepisów. Danie bardzo proste do przygotowania i uniwersalne, bo zasmakuje prawie każdemu i może je podać na pożywne śniadanie, podwieczorek lub deser. Cytrusowe naleśniki zapiekane z serem na patelni Woll, są delikatne, bardzo cienkie i zdrowe, bo smażone bez tłuszczu. Naleśniki są nadziane twarożkiem o cytrusowym aromacie, a podane w towarzystwie pomarańczy, kandyzowanych kumkwatów i mięty. Do usmażenia i zapieczenia naleśników wykorzystana została doskonała głęboka patelnia WOLL Diamond 28 centymetrów. Patelnie tytanowe Woll charakteryzują się wysoce odporną na zarysowania powłoką z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia non - stick zapewnia nieprzywieralność oraz łatwość mycia. Specjalny stop i technologia odlewu zapewnia akutermiczność, czyli idealną absorpcję ciepła. Dno naczyń gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Oprawa uchwytu, montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa, jest odpowiedzialna za gromadzenie ciepła i nie nagrzewanie się uchwytu. Naczynie wyposażone jest w szklaną pokrywę wykonaną z hartowanego, polerowanego i żaroodpornego szkła, służącemu energooszczędnego gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250° C. Lity uchwyt, służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń i wykonany jest z kompozytu, rączka jest odpinana, co ułatwia pieczenie i przechowywanie, a profilowana krawędź dba o zachowanie czystości podczas przygotowywania potraw. Patelnie dostosowane są do kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a producent daje aż 25 lat gwarancji na dno patelni.
Używając do smażenia i pieczenia patelni WOLL Diamond potwierdzam, że patelnia nagrzewa się równomiernie, nic się na niej nie przypala, a dania wychodzą idealnie. Do przygotowania potraw wystarczy niewielka ilości tłuszczu, bardzo łatwo utrzymać ją można w czystość, wystarczy umyć używając niewielkiej ilości środka do mycia i następnie przetrzeć ściereczką kuchenną do sucha. Dla mnie jedyna trudność to odpięcie rączki, muszę więcej poćwiczyć.
250 g kremowego serka
skórka z 1 pomarańczy
60 g cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
W misce ubić mikserem serem z cukrem, ekstraktem i skórką startą z pomarańczy na gładką masę, odstawić.
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
20 g cukru z wanilią
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
W misce ubić jajka z cukrem, solą, stopionym oraz ostudzonym masłem, mlekiem i oraz skórką startą z cytryny. Następnie wmieszać do masy mąkę. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić ciasto do lodówki na godzinę, by ciasto odpoczęło.
1/2 pomarańczy
2 łyżki masła
Patelnię Woll Diamond 28 centymetrów rozgrzać, wylać na nią porcję ciasta, rozprowadzić dokładnie na całej powierzchni i smażyć naleśnik z każdej ze stron na złoty kolor. Naleśnik odłożyć na talerz do ostudzenia. Smażyć kolejne naleśniki, do całkowitego wykorzystania ciasta. Nadzienie rozłożyć równo na każdego naleśnika, złożyć w trójkąty. Trójkąty ułożyć na patelni, na wierzchu rozłożyć masło, całość polać sokiem z pomarańczy. Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać 15 minut.
Naleśniki podawać w towarzystwie cytrusów, dowolnie udekorować.
- Zdrowie i wygoda - nano kompozytowa powłoka w technologii woll titanium non - stick sprawia, że patelnie są przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
- Oszczędność - patelnie charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania.
- Trwałość - specjalna szlachetna powłoka tytanowo - diamentowa zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia co znacząco zwiększa komfort pracy w kuchni.
- Gwarancja - 25 - letnia gwarancja na równość dna, a także - wg standardów UE - 2 letnią gwarancję na powłokę i uchwyty. Badania laboratorium technicznego oraz ciągłe kontrole jakości zapewniają patelnią wysoki standard w krajach na całym świecie.
Produkcja High - Tech w trosce o zdrowie i środowisko:
- Do odlewu naczyń używa się pochodzącego z niemieckich hut - wysokiej jakości, specjalnego stopu - silumin. W specjalnym procesie silumin jest odprężany w celu usunięcia pęcherzyków powietrza, które mogłyby niekorzystnie wpływać na jakość odlewu oraz straty w dystrybucji ciepła.
- Naczynia WOLL są produkowane w takim sam sposób jak dzwony kościelne to jest na zasadzie odlewu jednolitego. Po nagrzaniu patelnia czy garnek ma dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu - na środku dna, na jego brzegach oraz na krawędzi naczynia.
- Następnie korpus naczynia jest utwardzany strumieniem plazmy w temperaturze 20.000° C. W kolejnym etapie nanoszone są poszczególne warstwy w tym także antykorozyjna.
- Utwardzona specjalną technologią powierzchnia naczynia posiada wbudowane kryształy diamentu lub szafiru. W ten sposób staje się bazą specjalnej - wysoce odpornej i nieprzywierającej powłoki woll titanium non - stick.
- Najwyższej jakości stop silumin zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia.
Więcej informacji dotyczących produktów firmy Woll znajdziecie na stronie internetowej sklepu:
Patelnie tytanowe