codzienność

wtorek, 28 marca 2023

sernik z kandyzowanymi kumkwatami


Klasyczna wersja sernika na kruchym spodzie z kandyzowanymi kumkwatami o waniliowym aromacie, to pyszne połączenie, idealna propozycja na wielkanocny stół. Sernik z kandyzowanymi kumkwatami jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym mielonym twarogu, albo użyć gotowego twarogu sernikowego. Puszystości sernikowi dodaje ubita piana z białek, to przez nią sernik rośnie, a potem opada.
 
200 mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. Blachę ze spodem wyjąć.


1000 g twarogu sernikowego
8 jajek
100 g masła
140 g cukru
20 g cukru z wanilią
40 g mąka ziemniaczanej
szczypta soli
150 g dżemu z kumkwatów z wanilią

W misce utrzeć masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno żółtka i część twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta, dodać mąkę i ubić. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite na sztywno z solą. Na podpieczonym kruchym cieście ułożyć równomiernie dżem z kumkwatów, na to wylać masę serową, wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 60 minut. Sernik schłodzić przed podaniem.

120 g cukru pudru
40 ml wody

Cukier utrzeć z wodą i polukrować sernik.

czwartek, 23 marca 2023

mus pomarańczowy


Deser na bazie soku z sycylijskich pomarańczy, mascarpone i śmietany, jest lekki i bardzo orzeźwiający, do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mus pomarańczowy, ma mnóstwo słońca, zachwyca konsystencją i rozbudza kubki smakowe, czuć w nim rozkosz słodyczy i delikatną goryczkę pomarańczy.

250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
60 g cukru pudru
1 pomarańcza
20 ml likieru pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z cukrem, dodać mascarpone, sok i skórkę startą z pomarańczy oraz likier i całość ubić. Na samym końcu wmieszać do masy żelatynę. Mus rozłożyć w salaterkach, schłodzić przez noc w lodówce, podawać dowolnie udekorowany.

niedziela, 19 marca 2023

cytrusowe naleśniki zapiekane z serem na patelni Woll


Zapiekane naleśniki z twarożkiem, to jeden z bardziej tradycyjnych i popularnych przepisów. Danie bardzo proste do przygotowania i uniwersalne, bo zasmakuje prawie każdemu i może je podać na pożywne śniadanie, podwieczorek lub deser. Cytrusowe naleśniki zapiekane z serem na patelni Woll, są delikatne, bardzo cienkie i zdrowe, bo smażone bez tłuszczu. Naleśniki są nadziane twarożkiem o cytrusowym aromacie, a podane w towarzystwie pomarańczy, kandyzowanych kumkwatów i mięty. Do usmażenia i zapieczenia naleśników wykorzystana została doskonała głęboka patelnia WOLL Diamond 28 centymetrów. Patelnie tytanowe Woll charakteryzują się wysoce odporną na zarysowania powłoką z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia non - stick zapewnia nieprzywieralność oraz łatwość mycia. Specjalny stop i technologia odlewu zapewnia akutermiczność, czyli idealną absorpcję ciepła. Dno naczyń gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Oprawa uchwytu, montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa, jest odpowiedzialna za gromadzenie ciepła i nie nagrzewanie się uchwytu. Naczynie wyposażone jest w szklaną pokrywę wykonaną z hartowanego, polerowanego i żaroodpornego szkła, służącemu energooszczędnego gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250° C. Lity uchwyt, służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń i wykonany jest z kompozytu, rączka jest odpinana, co ułatwia pieczenie i przechowywanie, a profilowana krawędź dba o zachowanie czystości podczas przygotowywania potraw. Patelnie dostosowane są do kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a producent daje aż 25 lat gwarancji na dno patelni.
Używając do smażenia i pieczenia patelni WOLL Diamond potwierdzam, że patelnia nagrzewa się równomiernie, nic się na niej nie przypala, a dania wychodzą idealnie. Do przygotowania potraw wystarczy niewielka ilości tłuszczu, bardzo łatwo utrzymać ją można w czystość, wystarczy umyć używając niewielkiej ilości środka do mycia i następnie przetrzeć ściereczką kuchenną do sucha. Dla mnie jedyna trudność to odpięcie rączki, muszę więcej poćwiczyć.

250 g kremowego serka
skórka z 1 pomarańczy
60 g cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego

W misce ubić mikserem serem z cukrem, ekstraktem i skórką startą z pomarańczy na gładką masę, odstawić.
 

2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
20 g cukru z wanilią
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
skórka z 1 cytryny

W misce ubić jajka z cukrem, solą, stopionym oraz ostudzonym masłem, mlekiem i oraz skórką startą z cytryny. Następnie wmieszać do masy mąkę. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić ciasto do lodówki na godzinę, by ciasto odpoczęło.
 
1/2 pomarańczy
2 łyżki masła

Patelnię Woll Diamond 28 centymetrów rozgrzać, wylać na nią porcję ciasta, rozprowadzić dokładnie na całej powierzchni i smażyć naleśnik z każdej ze stron na złoty kolor. Naleśnik odłożyć na talerz do ostudzenia. Smażyć kolejne naleśniki, do całkowitego wykorzystania ciasta. Nadzienie rozłożyć równo na każdego naleśnika, złożyć w trójkąty. Trójkąty ułożyć na patelni, na wierzchu rozłożyć masło, całość polać sokiem z pomarańczy. Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać 15 minut.
 

Naleśniki podawać w towarzystwie cytrusów, dowolnie udekorować. 
 

Linia patelni Diamond Lite firmy WOLL, to:

  • Zdrowie i wygoda - nano kompozytowa powłoka w technologii woll titanium non - stick sprawia, że patelnie są przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
  • Oszczędność - patelnie charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania.
  • Trwałość - specjalna szlachetna powłoka tytanowo - diamentowa zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia co znacząco zwiększa komfort pracy w kuchni.
  • Gwarancja - 25 - letnia gwarancja na równość dna, a także - wg standardów UE - 2 letnią gwarancję na powłokę i uchwyty. Badania laboratorium technicznego oraz ciągłe kontrole jakości zapewniają patelnią wysoki standard w krajach na całym świecie.

Produkcja High - Tech w trosce o zdrowie i środowisko:

  • Do odlewu naczyń używa się pochodzącego z niemieckich hut - wysokiej jakości, specjalnego stopu - silumin. W specjalnym procesie silumin jest odprężany w celu usunięcia pęcherzyków powietrza, które mogłyby niekorzystnie wpływać na jakość odlewu oraz straty w dystrybucji ciepła.
  • Naczynia WOLL są produkowane w takim sam sposób jak dzwony kościelne to jest na zasadzie odlewu jednolitego. Po nagrzaniu patelnia czy garnek ma dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu - na środku dna, na jego brzegach oraz na krawędzi naczynia. 
  • Następnie korpus naczynia jest utwardzany strumieniem plazmy w temperaturze 20.000° C. W kolejnym etapie nanoszone są poszczególne warstwy w tym także antykorozyjna.
  • Utwardzona specjalną technologią powierzchnia naczynia posiada wbudowane kryształy diamentu lub szafiru. W ten sposób staje się bazą specjalnej - wysoce odpornej i nieprzywierającej powłoki woll titanium non - stick.
  • Najwyższej jakości stop silumin zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia.



Więcej informacji dotyczących produktów firmy Woll znajdziecie na stronie internetowej sklepu:

Patelnie tytanowe

 

środa, 15 marca 2023

pomarańczowy sernik na zimno


Ciasteczkowy kakaowy spód, delikatna masa z mascarpone 0 pomarańczowym aromacie z pomarańczową galaretką, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Pomarańczowy sernik na zimno, jest delikatny i bardzo smaczny, przygotowany w tortownicy może być podany jako tort.

200 g herbatników oreo
100 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

500 g mascarpone
500 g kremowego serka
200 g białej czekolady
60 g mleka
20 ml likieru pomarańczowego
skórka z 5 pomarańczy
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody


W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W garnuszku podgrzać mleko, zdjąć z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać, aż czekolada się roztopi. W misce ubić mascarpone z serkiem oraz roztopioną czekoladą, dodać skórkę z pomarańczy oraz likier. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Masę wyłożyć równomiernie w formie. Foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.

5 pomarańczy
1 galaretka pomarańczowa

W garnku zagotować sok wyciśnięty z pomarańczy, zestawić z ognia, dodać galaretkę i dobrze wymieszać, wystudzić do lekkiego stężenia. Na masę serową wylać galaretkę, całość schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 13 marca 2023

focaccia barese


W marcowej piekarni Amber gości wyśmienite pieczywo, typowe dla Apulii. Sporządzane jest z prostego ciasta na bazie mąki pszennej, mąki z semoliny i gotowanych ziemniaków, dzięki którym jest niesamowicie miękkie i puszyste. Focaccia barese z przepisu ze strony Tavolartegusto, pieczona z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami, pachnąca oregano i oliwą, jest prawdziwym włoskim przysmakiem.

300 g mąki pszennej
200 g semoliny
300 g wody
150 g ziemniaków
15 g soli
2 łyżki oliwy
3 g suchych drożdży
500 g pomidorków koktajlowych
20 czarnych oliwek
oliwa
sól
suszone oregano

Ugotowane ziemianki rozgnieść dokładnie na puree, pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mąki, dodać zimną wodę, puree ziemniaczane i drożdże i wyrabiać całość około 10 minut ręcznie lub za pomocą miksera. Kiedy ciasto stanie się gładkie i przestanie kleić się do misy, cały czas wyrabiając dodawać stopniowo oliwę, a na końcu dodać sól. Gotowe ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, złożyć ciasto na trzy w obie strony, a następnie obracając i lekko napinając uformuj kulę. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze do 28° C, aż ciasto potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowanym oliwą blat i uformować pożądany kształt, następnie przełożyć ciasto na wysmarowaną oliwą blachę i pozwolić ciastu podrosnąć przez 30 minut w temperaturze 26° C. W tym czasie pomidorki przekroić wzdłuż na pół, przełożyć do miseczki, doprawić solą, oliwą i oregano. Na podrośniętym cieście poukładać pomidorki na przemian z oliwkami lekko je dociskając, sos z pomidorków, pozostały w miseczce, rozprowadź również na powierzchni focacci. Całość skrop oliwą, posypać szczyptą oregano i soli. Całość pozostawić do całkowitego wyrośnięcia na około 90 minut, aż focaccia podwoi swoją objętość. Focaccię piec w piekarniku nagrzanym do 200° C, przez około 20 minut, aż się ładnie zezłoci.


Focaccia barese na blogach:

Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami


czwartek, 9 marca 2023

ucierane ciasto z cytrusami


Ucierane ciasto z cytrusami upieczone na podstawie tego przepisu, upieczone z plasterkami cytrusów ułożonych na cieście na zakładkę, jest wilgotne, bardzo aromatyczne i cudownie pachnie. Ciasto długo zachowuje świeżość, jest bardzo proste do upieczenia, jest tylko jeden warunek, należy zaopatrzyć się w jędrne, soczyste i cudownie słodkie owoce.

3 pomarańcze
2 mandarynki
4 kumkwaty
80 g cukru
125 ml wody

Dwie pomarańcze, kumkwaty oraz mandarynki pokroić na plasterki bardzo cienko. W garnku zagotować wodę z cukrem oraz sokiem z pomarańczy, dodać pokrojone cytrusy i całość gotować 20 minut na małym ogniu, a następnie odstawić do ostudzenia. Plasterki osączyć na sicie, a syrop odstawić. Plasterki ułożyć na zakładkę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.


3 jajka
180 g cukru
165 ml oleju
sok z 1/2 pomarańczy
60 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
165 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, sok, śmietanę, ekstrakt, skórkę pomarańczy i ubić. Do masy wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na ułożonych w tortownicy plasterkach cytrusów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto odstawić do ostudzenia, przełożyć na talerz tak, aby ułożone cytrusy były na górze, całość polać pozostawionym syropem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect