Ucierane ciasto z twarogiem i truskawkami, jest puszyste, mięciutkie i doskonale smakuje. W cieście, które można szybko przygotować, ucierane ciasto zostało połączone z masą serową o waniliowym aromacie, truskawkami i chrupiącą kruszonką.
150 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki krupczatki
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
240 ml oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g mąki krupczatki
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
240 ml oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać olej i całość zmiksować. Następnie dodać do masy przesiane mąki, proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
300 g twarogu sernikowego
1 jajko
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
400 g truskawek
1 jajko
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
400 g truskawek
W misce utrzeć jajko z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Na ciasto ucierane wyłożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową. Na masie rozłożyć owoce.
120 g mąki pszennej
70 g cukru
70 masła
szczypta soli
70 g cukru
70 masła
szczypta soli
W misce rozetrzeć podane składniki tworząc kruszonkę. Na cieście rozsypać kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 50 minut.
200 g cukru pudru
60 ml wody
60 ml wody
Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.