Kumkwaty, to niezwykle atrakcyjne cytrusy, które wyglądem przypominają miniaturową pomarańczę, jednak w odróżnieniu od niej posiadają jadalną skórkę. Kumkwaty mają niepowtarzalny zapach oraz aromatyczny, słodko - cierpki smak. Kumkwaty można spożywać na surowo wraz ze skórką, można je też rozgnieść, by połączyć słodycz skórki z kwaskowatym miąższem. Dobrze jest przedtem zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, aby pozbawić tak charakterystycznej dla cytrusów goryczki. Owoce nadają się także do przetworzenia, na marmolady i konfitury, kandyzowane stanowią aromatyczny dodatek do deserów, sorbetów i musów. Świetnie komponują się z imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem czy świeżą miętą. Są idealnym składnikiem sałatek owocowych i doskonałym dodatkiem do mięs i farszów. Wspaniała i bardzo aromatyczna konfitura z kumkwatów z dodatkiem cytryny piritto, o grubym i słodkim albedo, miąższem pomarańczy oraz dodatkiem likieru pomarańczowego, jest idealnym dodatkiem do deserów czy też serów i pieczywa.
250 g kumkwatów
1 cytryna piritto
1 pomarańcza
125 g cukru
125 ml wody
50 ml likieru pomarańczowego
Kumkwaty pokroić na plasterki, wyciągnąć z nich pestki. Cytrynę drobno pokroić. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać sok i miąższ z pomarańczy, cytrynę oraz kumkwaty. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać likier, całość zagotować i gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.