Verrines pochodzą z Francji, to według źródła przystawki podawane w małych szklaneczkach. Mogą być słodkie lub pikantne, co oznacza, że są podawane albo na deser albo na przystawkę. Małe szklanki lub kieliszki wypełnia się wytrawnymi przystawkami lub musami, kremami czy też owocami. Moje verrines to bardzo lekki mus z wędzonym pstrągiem.
4 jajka
150 g wędzonego pstrąga
4 pomidorków koktajlowych
4 kiszone ogórki
100 g jogurtu naturalnego
100 g majonezu
1 cebula
100 g jogurtu naturalnego
100 g majonezu
1 cebula
pęczek szczypiorku
sól
sól
pieprz
chili
Jajka
ugotować, obrać i oddzielić żółtka od białek. Kiszone ogórki, ugotowane
białka oraz jogurt naturalny zmiksować na gładki mus, dodać drobno
posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Żółtka jajka utrzeć na gładką masę z majonezem, cebulą
oraz obranym z ości pstrągiem, doprawić do smaku solą oraz chili. Masy
układać warstwami w szklaneczkach, przybrać pokrojonymi na ćwiartki
pomidorkami koktajlowymi. Schłodzić przed podaniem.