Makaronowe muszle z soczystym farszem ze świeżego szpinaku z boczkiem, doprawione aromatycznym czosnkiem oraz gałką i roztapiającą się pod wpływem ciepła aksamitną mozzarellą, po zapieczeniu pod beszamelem tworzy świetne danie. Szpinakowe muszle pod beszamelem to doskonałe danie.
50 g masła
50 g mąki pszennej
400 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól
Masło
rozgrzać, zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać mąkę. Wymieszać na
gładką masę, dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Beszamel zdjąć z ognia doprawić do smaku solą i świeżo startą gałką
muszkatołową.
30 sztuk abissina rigate
100 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku
200 g szpinaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
150 g mozzarella
Muszle
wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z
instrukcją na opakowaniu, mają być al dente. Na patelni
na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojony boczek, dołożyć drobno
posiekany czosnek, dalej smażyć. Dorzucić szpinak, jeszcze chwilkę
smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką
muszkatołową. Mozzarellę pokroić w kostkę. Nadziewać muszle
przygotowanym farszem oraz kawałkami mozzarelli. Tak przygotowane muszle
układać w naczyniu do zapiekania, polać sosem beszamelowym. Całość
zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200º C, przez około 10 minut.
tak patrze na zdjecia i zjadam wszystko oczami:)
OdpowiedzUsuńAga! Dziękuję, serdecznie Cię pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń