Makaronowe muszle z soczystym farszem ze świeżego szpinaku z boczkiem, doprawione aromatycznym czosnkiem oraz gałką i roztapiającą się pod wpływem ciepła aksamitną mozzarellą, po zapieczeniu pod beszamelem tworzy świetne danie. Szpinakowe muszle pod beszamelem to doskonałe danie.
50 g masła
50 g mąki pszennej
400 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól 
Masło
  rozgrzać, zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać mąkę. Wymieszać  na
  gładką masę, dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.   
Beszamel zdjąć z ognia doprawić do smaku solą i świeżo startą gałką  
muszkatołową.
30 sztuk abissina rigate
100 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku
200 g szpinaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 
150 g mozzarella
Muszle
 wrzucić na wrzącą, osoloną                 wodę i ugotować zgodnie z 
instrukcją na                 opakowaniu, mają być al dente. Na patelni 
na rozgrzanym oleju  podsmażyć drobno pokrojony boczek, dołożyć drobno 
posiekany czosnek, dalej smażyć. Dorzucić szpinak, jeszcze chwilkę 
smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką 
muszkatołową. Mozzarellę pokroić w kostkę. Nadziewać muszle 
przygotowanym farszem oraz kawałkami mozzarelli. Tak przygotowane muszle
 układać w naczyniu do zapiekania, polać sosem beszamelowym. Całość 
zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200º C, przez około 10 minut.
tak patrze na zdjecia i zjadam wszystko oczami:)
OdpowiedzUsuńAga! Dziękuję, serdecznie Cię pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń