Pyszne i bardzo wilgotna ciasto z morelami i lawendowym lukrem jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, z małą ilością tłuszczu, za to z dodatkiem kwaśnej śmietany i kaszki manny, dzięki temu jest mięciutkie i puchate. Ciasto na kaszce mannie z morelami i lawendą inspirowane tym przepisem, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
170 g cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
30 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700 g moreli
1 szklanka kaszy manny
170 g cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
30 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700 g moreli
Mąkę pszenną, kaszę mannę i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać do miski. W misce utrzeć jajka z cukrami na puszystą masę. Do masy dodać olej i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta w dwóch turach przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną. Ciasto wylać do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone na ćwiartki morele. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wody
1 łyżka kwiatów lawendy
4 łyżki wody
1 łyżka kwiatów lawendy
Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody oraz kwiatów lawendy.