Leniwe pierogi, to jedne z bardziej popularnych polskich klusek, które wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Kluski są szybkie do przygotowania i zawsze smakują, najlepiej podane z tartą bułką zrumienioną na maśle i posypane cukrem. Te słodkie i delikatne kluski są równie smaczne, jeśli tradycyjny ser twarogowy zastąpi się owczym serem - bundz. Leniwe pierogi z bundzem są pyszne i bardzo mięciutkie, to doskonały letni obiad, zasmakuje małym i dużym.
360 g bundzu
220 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
sól
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
cukier
Ser rozgnieść widelcem, dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i nożem pokroić na kawałki. Kluski wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Na patelni roztopić masło, dodać tartą bułkę i zrumienić. Rumianą bułką polać ugotowane kluski, posypać cukrem.
Uwielbiam bundz, ale nigdy bym nie pomyślała, żeby użyć go do leniwych... Ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji leniwych jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńZaprosisz mnie? ;)
jejku ale bym zjadła leniwe! ja chcę do babci!;)
OdpowiedzUsuń