Tarta przygotowana z nadzieniem z botwinki i buraczków, z dodatkiem twarogu oraz śmietany, na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży. Ciasto z którego jest przygotowana tarta jest delikatne i puszyste, dobrze się wyrabia, idealnie się rozwałkowuje, nie trzeba podsypywać mąką. Spód jest idealny, nie trzeba go schładzać w lodówce, ani podpiekać, doskonale nadaje się do nadziewania. Galette z twarogiem i botwinką jest pyszne, idealne na obiad lub lekką kolację, podane w towarzystwie sałatki z rukoli.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone w kostkę buraczki i chwilę smażyć, kiedy zmiękną dodać pokrojoną drobno botwinę i całość smażyć kilka minut. Całość ostudzić, następnie dodać twaróg, śmietanę i dobrze wymieszać. Farsz doprawić do smaku startą gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
100 g mąki pszennej
30 g masła
2 łyżki śmietany
4 g suszonych drożdży
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki mleka
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, śmietanę, sól i drożdże. Ciasto wygniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na blacie, na środku ułożyć nadzienie. Zlepić brzegi ciasta nakładając je na siebie, tak aby nadzienie było częściowo widoczne. Posmarować galette mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż zbrązowieje.
2 pęczki botwinki z buraczkami
250 g sera twarogu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
250 g sera twarogu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone w kostkę buraczki i chwilę smażyć, kiedy zmiękną dodać pokrojoną drobno botwinę i całość smażyć kilka minut. Całość ostudzić, następnie dodać twaróg, śmietanę i dobrze wymieszać. Farsz doprawić do smaku startą gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
100 g mąki pszennej
30 g masła
2 łyżki śmietany
4 g suszonych drożdży
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki mleka
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, śmietanę, sól i drożdże. Ciasto wygniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na blacie, na środku ułożyć nadzienie. Zlepić brzegi ciasta nakładając je na siebie, tak aby nadzienie było częściowo widoczne. Posmarować galette mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż zbrązowieje.
To po prostu musi być obłędne w smaku!
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa, i Hildegarda daje plusik. A jaki kolor i technika zawijania!☺
OdpowiedzUsuńOjej - piękna:-)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta!
OdpowiedzUsuńBotwinka ma wiele 'twarzy'.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńJak ja tęsknię za botwinką...