Zupa z kalafiora gotowana na mleku, doprawiona gałką muszkatołową jest pyszna i bardzo sycąca. Zupa jest aksamitna w smaku i bardzo kremowa, wspaniałym dodatkiem do niej jest podsmażony wędzony boczek. Zupa krem z kalafiora z boczkiem smakuje podana na obiad lub wczesną kolację.
450 g kalafiora
500 ml mleka
1 cebula
150 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietruszki
500 ml mleka
1 cebula
150 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietruszki
W garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać podzielony na różyczki kalafior, chwilę smażyć, wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować całość na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony na kawałki boczek. Zupę podawać z podsmażonym boczkiem i natką pietruszki.
Zachwycił mnie ten krem, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam! lubię takie kremy :)
OdpowiedzUsuń