Kostka czekoladowo - jeżynowa, to przepyszne połączenie kakaowego biszkoptu nasączonego likierem jeżynowym, z intensywnie czekoladowym kremem i jeżynami zatopionymi w galaretce. To lekkie i bardzo intensywne w smaku ciasto będzie idealne na uroczystości, spotkania lub imprezy rodzinne.
4 jajka
75 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
50 ml likieru jeżynowego
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkoptowy blat, skropić go likierem.
250 g jeżyn
2 galaretki truskawkowe
500 ml wody
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać jeżyny i całość odstawić do lekkiego stężenia.
750 ml śmietany do ubijania
250 g czekolady
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z czekoladą i cukrem na sztywno, następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Na ciasto równomiernie wyłożyć 1/3 ilości kremu czekoladowego, na tym równomiernie wyłożyć galaretkę z owocami. Całość przykryć pozostałym kremem.
250 g jeżyn
50 g czekolady
Na kremie równomiernie ułożyć jeżyny, całość polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ciasto odstawić do schłodzenia.