Orzechowe choinki, to małe urocze ciasteczka wzorowane na orzechowych ulach. Ule, to śląskie ciasteczka bez pieczenia z dużą ilością cukru pudru i orzechów włoskich. Masą orzechową wylepia się specjalne foremki, nadziewa dowolnym kremem i ustawia na ciasteczkach, biszkoptach lub opłatkach. Tradycja pieczenia tych małych słodkości sięga panowania Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Gospodynie piekły te ciastka na uroczyste okazje takie jak święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub uroczystości weselne.
100 g masła
75 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie, większe niż foremka do orzechowych ciasteczek. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
200 g mielonych orzechów
200 g cukru pudru
1 białko
Z podanych składników zagnieść ciasto. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki masy, formować z nich kulki, każdą kulkę delikatnie obtoczyć z cukrze pudrze. Kulkę wcisnąć do foremki, by ciasto dokładnie przylegało do jej boków. Drugim końcem foremki oprószonej cukrem pudrem zrobić w masie wgłębienie na nadzienie. Otworzyć foremkę, wyjąć ciasteczko i odstawić na talerz do osuszenia.
50 g masła
80 g cukru pudru
W misce utrzeć masło z cukrem na gładko, dodać ajerkoniak i utrzeć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć jego końcówkę. Ciasteczka wypełniać kremem, od spodu przykleić ciasteczko. Schłodzić w lodówce.