Ciasteczka bożonarodzeniowe, to małe, kruche i delikatne ciasteczka. Z ciastem 
bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz 
wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają 
kształt i nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki 
upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, 
ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich. 
200 g masła
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli 
  
Z
 podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, 
zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto 
rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i 
wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce 
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym 
do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.