136 g mąki żytniej
108 g wody
6 g zakwasu
108 g wody
6 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
599 g wody
17 g soli
5 g drożdży instant
5 g drożdży instant
Zaczyn
wymieszać z letnią wodą, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką około 8
minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski,
przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej
na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i
złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią.
Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi
swoją objętość. Chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i
piec w rozgrzanym do 240° C piekarniku przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 230° C i dopiekać jeszcze przez około 20 minut, aż się
ładnie zrumieni. Chleb kroić po ostudzeniu.