niedziela, 27 lutego 2022
bomboloni
czwartek, 24 lutego 2022
faworki polskie
Pierre Herme
Desery od najprostszych po wykwintne
1 jajko
2 żółtka
125 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
750 g smalcu, do smażenia
100 g cukru pudru, do posypania faworków
poniedziałek, 21 lutego 2022
fastenwähe
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g drożdży
300 g mleka
170 g masła
10 ml mleka
5 g soli gruboziarnistej
5 g kminku
piątek, 18 lutego 2022
chryzantemy karnawałowe
30 g cukru pudru
150 g kwaśnej śmietany
30 g masła
400 g mąki pszennej
20 ml rumu
szczypta soli
cukier puder
poniedziałek, 14 lutego 2022
pączki serduszka z truskawkami
Prosiaczku, miłość się nie pisze, miłość się czuje.
Alan Alexander Milne
Kubuś Puchatek
100 g cukru
100 g masła
260 ml kefiru
40 g drożdży
2 jajka
szczypta soli
smalec do smażenia
W misce rozmieszać drożdże z letnim kefirze, dodać cukier i wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę, jajka, ekstrakt waniliowy, sól oraz stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać foremką serduszka. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
50 g cukru
150 g dżemu truskawkowego
Pączki nadziewać dżemem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki, a następnie obtoczyć w cukrze.
czwartek, 10 lutego 2022
chrust tatarski
6 żółtek
2 łyżki cukru
300 g mąki pszennej
50 g masła
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
poniedziałek, 7 lutego 2022
mutzenmandeln
Mutzenmandeln, to według źródła niemieckie małe karnawałowe ciasteczka z kruchego ciasta w kształcie migdałów. Oprócz podstawowych składników ciasta do ich przygotowania używa się w niektórych rejonach masę marcepanową i aromatyzuje w zależności od przepisu, gorzkimi migdałami, cynamonem, rumem albo likierem pomarańczowym. Aby usmażyć te pyszne ciasteczka potrzebna jest specjalna foremka, w przypadku braku takiej można wycinać łyżeczką podłużne kształty albo formować migdałki w dłoniach. Mutzenmandeln usmażone według przepisu ze strony Salzig Suess Lecker obtoczone w cukrze z cynamonem, to bardzo smaczne, kruche łakocie, doskonałe do karnawałowej kawy lub herbaty.
50 g mielonych migdałów
30 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
60 g cukru
1 łyżka pasty waniliowej
2 jajka
60 g masła
50 ml likieru pomarańczowego
200 g masy marcepanowej
szczypta soli
olej do smażenia
2 łyżeczki cynamonu
piątek, 4 lutego 2022
ciasto pijany Izydor
100 g cukru
5 jajek
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 ml rumu
130 g cukru
85 g mąki pszennej
25 g kakao
50 g mlecznej czekolady
125 ml mleka
250 g masła
120 g cukru pudru
30 ml rumu
70 ml rumu
300 g dżemu wiśniowego
120 ml śmietany do ubijania