Pyszne, bardzo kruche ciasto z warstwą soczystych jabłek o różanym aromacie, przykryte kruszonką, składa się na idealną szarlotkę. Szarlotka z różą podana w towarzystwie bitej śmietany, to wspaniałe ciasto, któremu trudno mu się oprzeć.
200 g masła
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Posiekać razem mąkę, sól, masło oraz cukier, dodać jajko i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Na cieście równomiernie rozsmarować płatki róży.
2000 g jabłek
150 g cukru
cukier puder
Jabłka obrać na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić za pomocą malaksera na cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodać cukier i delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie dociskając i wyrównując powierzchnię. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem.