Pierogi z serem i sosem borówkowym, to idealny letni posiłek. Ciasto pierogowe jest doskonałe, bardzo delikatne i idealnie współgra z kremowym serkiem i borówkami.
250 g twarogu sernikowego
2 żółtka
50 g cukru
skórka z 1/2 cytryny
W misce ubić mikserem żółtka z cukrem, dodać twarożek, skórkę z cytryny i utrzeć na gładką masę.
500 g mąki pszennej
360 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać jogurt i jajka, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie.
250 g borówki amerykańskiej
skórka z 1 cytryny
80 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
Owoce wsypać do garnka, dodać skórkę startą z cytryny, zasypać cukrem, sos doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Do owoców dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i gotować, aż masa zgęstnieje. Pierogi podawać z sosem borówkowym.
Sos borówkowy to pyszny dodatek do tych pierożków!
OdpowiedzUsuńRozkosznie...
Amber, o tak, jeszcze chwila i zabrakłoby do pierogów :)
UsuńPozdrawiam