codzienność

piątek, 7 września 2018

pierogi z serem i sosem borówkowym


Pierogi z serem i sosem borówkowym, to idealny letni posiłek. Ciasto pierogowe jest doskonałe, bardzo delikatne i idealnie współgra z kremowym serkiem i borówkami.  

250 g twarogu sernikowego
2 żółtka
50 g cukru
skórka z 1/2 cytryny

W misce ubić mikserem żółtka z cukrem, dodać twarożek, skórkę z cytryny i utrzeć na gładką masę.


500 g mąki pszennej
360 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać jogurt i jajka, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie. 

250 g borówki amerykańskiej
skórka z 1 cytryny
80 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej 
1/4 szklanki wody

Owoce wsypać do garnka, dodać skórkę startą z cytryny, zasypać cukrem, sos doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Do owoców dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i gotować, aż masa zgęstnieje. Pierogi podawać z sosem borówkowym.

2 komentarze:

  1. Sos borówkowy to pyszny dodatek do tych pierożków!
    Rozkosznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, o tak, jeszcze chwila i zabrakłoby do pierogów :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.