Zupa krem z cukinii z kremowym serkiem kozim ma wspaniały smak i kolor. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu, a ser dodaje wyrazistości i dobrze współgra z łagodnym smakiem cukinii. Zupa krem z cukinii z kozim serem można podać z ich wspaniałymi kwiatami, także nadzianymi kozim serem i doprawionymi tymiankiem.
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
800 ml bulionu
150 g kremowego koziego sera
sól
pieprz
W garnku na rozgrzanym oleju i maśle podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć. Dodać bulion i całość gotować około 15 minut, aż cukinia zmięknie. Do zupy dodać kozi ser, wszystko zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
200 g kremowego koziego sera
8 kwiatów cukinii
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
W mice wymieszać serek z drobno posiekanym czosnkiem oraz posiekanym tymiankiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Napełnić masą szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy. Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie wkładać kwiaty i smażyć lekko obracając. Zupę podawać ze smażonymi kwiatami cukinii.
Wow! Super!
OdpowiedzUsuńCukiniową zupę z kwiatami pysznie gotują Włosi. Jadłam ją z zachwytem nie raz.
Amber, Włosi to mistrzowie w tej dziedzinie :)
UsuńPozdrawiam