codzienność

czwartek, 6 czerwca 2024

makaron ze szparagami i ośmiornicą


Makaron ze szparagami i ośmiornicą, to szybka i smaczna potrawa, złożona z niewielu składników, aby skrócić czas przygotowania potrawy, można użyć gotowanych macek ośmiornicy. To proste i eleganckie danie składa się z makaronu, szparagów, doprawionymi czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki.

250 g makaronu
500 g zielonych szparagów
250 g macek ośmiornicy
2 ząbki czosnku
1 cebula
5 łyżek oleju
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
mielone suszone pomidory

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojone na kawałki macki ośmiornicy, doprawić solą, pieprzem oraz mielonymi suszonymi pomidorami. Całość chwilę smażyć, a następnie dodać posiekaną natką pietruszki. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dodać do makaronu pokrojone na kawałki szparagi. Odcedzić makaron ze szparagami, dodać do sosu i wymieszać.

niedziela, 2 czerwca 2024

francuskie drożdżówki z twarogiem i truskawkami


Francuskie drożdżówki z twarogiem i truskawkami, są przepyszne, to połączenie doskonałego ciasta francuskiego z twarogiem o waniliowym aromacie i truskawkami w lekkim syropie. Ciasto francuskie przygotowane na podstawie przepisu z Grain & Hearth jest bardzo smaczne i pięknie się listkuje, można z niego przygotować wiele wytrawnych czy też słodkich wypieków.

700 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
440 g mleka
60 g cukru
16 g soli

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, wlać mleko, dodać cukier oraz sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc.

400 g masła

Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilkunastu minimetrów i 3/4 ciasta posmarować miękkim masłem. Ciasto złożyć tak, aby masło utworzyło 3 warstwy, ciasto rozwałkować i odstawić do lodówki na co najmniej 180 minut, można na całą noc.


250 g twarogu śmietankowego
1 jajko
70 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
20 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

W misce utrzeć jajko z cukrami na puszystą masę, dodać ser, mąkę, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Schłodzone ciasto podsypać mąką, delikatnie rozwałkować na grubość centymetra i okrągłą foremką wykroić większe okręgi, nie przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Okręgi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wdusić lekko środek i rozłożyć nadzienie. Blachę z drożdżówkami umieścić w piekarniku nagrzanym do 210° C i piec około 25 minut, aż się ładnie zrumienią.

400 g truskawek
50 g cukru
30 ml wody
20 g żelatyny

Do garnka włożyć owoce, wlać wodę, zasypać cukrem, całość zagotować. Gotować kilka minut, aż truskawki delikatnie się rozpadną. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia i ostudzenia. Drożdżówki podawać w towarzystwie truskawek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect