Wyzwaniem w sierpniowej piekarni Amber jest panuozzo, czyli podawana na ciepło duża kanapka. Panuozzo, to włoski przysmak pochodzący z leżącej na wybrzeżu Sorrento
miejscowości Gragnano. Pierwszy raz zostało przyrządzone w 1983 roku w
rodzinie Mascolo. Piecze się ją z długo leżakującego ciasta na pizzę, a po upieczeniu zapieka bezpośrednio przed konsumpcją z różnymi nadzieniami w piecach opalanych drewnem, tak aby składniki były ciepłe i delikatnie połączyły się z chlebem. Klasycznym farszem jest boczek i mozzarella, można podawać z dodatkiem gotowanej szynki, wszelakich warzyw, salami czy też różnego rodzaju serami. Panuozzo można dostać głównie na ulicach Neapolu i generalnie w całej Kampanii, gdzie dzięki powszechności wypieku pizzy stało się popularnym lokalnym street food’em.
215 g mąki Manitoba
100 g mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody
10 g soli
100 g mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody
10 g soli
Mąkę, drożdże i cukier wsypać do miski i wymieszać, dodać połowę wody i wyrabiać ciasto, następnie dodać sól i pozostałą wodę. Ze składników zagnieć ciasto i zostawić na około 10 minut. Następnie umieścić je w naoliwionej misce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie wstawić miskę na lodówki na noc. W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki, położyć na blacie, przykryć i zostawić na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej. Ciasto podzielić na pół, a następnie złożyć każdą część. Aby to zrobić, spłaszczyć ciasto i złożyć ze wszystkich stron od krawędzi do środka, przekręcić ciasto, spłaszczyć i złożyć również z tej strony do środka. Uformować podłużne placki i ścisnąć palcami koniec ciasta. Zrobić to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryć i odstawić na 2 godziny, złączeniem do dołu. Kawałki ciasta posypać semoliną, a następnie delikatnie dociśnij rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 na 10 centymetrów. Piekarnik rozgrzać do 250⁰ C i piec Panuozzo około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy. Następnie ostudź na kratce, przeciąć na pół i nadziewać dowolnie i zapiekać.
Panuozzo na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku