codzienność

poniedziałek, 29 sierpnia 2022

panuozzo


Wyzwaniem w sierpniowej piekarni Amber jest panuozzo, czyli podawana na ciepło duża kanapka. Panuozzo, to włoski przysmak pochodzący z leżącej na wybrzeżu Sorrento miejscowości Gragnano. Pierwszy raz zostało przyrządzone w 1983 roku w rodzinie Mascolo. Piecze się ją z długo leżakującego ciasta na pizzę, a po upieczeniu zapieka bezpośrednio przed konsumpcją z różnymi nadzieniami w piecach opalanych drewnem, tak aby składniki były ciepłe i delikatnie połączyły się z chlebem. Klasycznym farszem jest boczek i mozzarella, można podawać z dodatkiem gotowanej szynki, wszelakich warzyw, salami czy też różnego rodzaju serami. Panuozzo można dostać głównie na ulicach Neapolu i generalnie w całej Kampanii, gdzie dzięki powszechności wypieku pizzy stało się popularnym lokalnym street food’em.

 
215 g mąki Manitoba
100 g mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody
10 g soli

Mąkę, drożdże i cukier wsypać do miski i wymieszać, dodać połowę wody i wyrabiać ciasto, następnie dodać sól i pozostałą wodę. Ze składników zagnieć ciasto i zostawić na około 10 minut. Następnie umieścić je w naoliwionej misce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie wstawić miskę na lodówki na noc. W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki, położyć na blacie, przykryć i zostawić na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej. Ciasto podzielić na pół, a następnie złożyć każdą część. Aby to zrobić, spłaszczyć ciasto i złożyć ze wszystkich stron od krawędzi do środka, przekręcić ciasto, spłaszczyć i złożyć również z tej strony do środka. Uformować podłużne placki i ścisnąć palcami koniec ciasta. Zrobić to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryć i odstawić na 2 godziny, złączeniem do dołu. Kawałki ciasta posypać semoliną, a następnie delikatnie dociśnij rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 na 10 centymetrów. Piekarnik rozgrzać do 250⁰ C i piec Panuozzo około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy. Następnie ostudź na kratce, przeciąć na pół i nadziewać dowolnie i zapiekać.


Panuozzo na blogach:
 

wtorek, 23 sierpnia 2022

kostka jeżynowa bez pieczenia


Kostka jeżynowa bez pieczenia, to bardzo proste do przygotowania ciasto składające się z warstwy galaretki na bazie musu z owoców i bitej śmietany, przełożone warstwą herbatników i wieńczącą całość ciasta galaretką jeżynową z owocami. Przygotowanie tego pysznego ciasta należy rozłożyć w czasie i warto przygotować je dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki.

300 g herbatników
900 g jeżyn
180 g cukru
5 łyżeczek żelatyny

Na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć połowę ilości herbatników. Do garnka wsypać jeżyny zalać wodą i całość zagotować. Gotować, aż jeżyny się rozpadną. Owoce przetrzeć przez gęste sitko. Masę wlać do garnka, dodać cukier, całość zagotować. Do masy dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia i ostudzenia.


500 ml śmietany do ubijania
150 g jeżyn

W misce ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać mus jeżynowy i ubić. Na samym końcu dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na herbatniki. Całości odstawić do lekkiego stężenia, a następnie na wierzchu ułożyć równomiernie pozostałe herbatniki. Ciasto odstawić do całkowitego stężenia. 

200 g jeżyn
2 galaretki owoce leśne
600 ml wody

Na herbatnikach ułożyć jeżyny. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny zalać tężejącą galaretką, całość schłodzić w lodówce.

środa, 10 sierpnia 2022

kostka kokosowo - jeżynowa


Kostka kokosowo - jeżynowa, to połączenie ciasta upieczonego na mące kokosowej z kokosową masą budyniową i herbatnikami kokosowymi, do tego duża ilości jeżynowej galaretki na bazie musu z owoców, z kremową warstwą śmietanową z musem jeżynowym i wieńczącą całość ciasta galaretką jeżynową z owocami. Przygotowanie tego pysznego ciasta należy rozłożyć w czasie i warto przygotować je dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki.

3 jajka
45 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
45 g mąki kokosowej
szczypta soli 

W misce ubić żółtka z cukrem do białości. Dodać mąki i dokładnie wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą na sztywno. Masę przełożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C i piec przez około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto ostudzić a następnie wyłożyć go na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
 

85 g wiórków kokosowych
480 ml wody
40 g cukru
80 g białej czekolady kokosowej
40 g mąki ziemniaczanej 
200 g herbatników kokosowych

Do garnka wlać wodę, wsypać wiórki kokosowe, dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać. Garnek wstawić na ogień i cały czas mieszając całość zagotować. Do gorącej masy dodać czekoladę, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w przygotowanej blasze ze spodem. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość ostawić do ostudzenia.

1000 g jeżyn
150 g cukru
5 łyżeczek żelatyny

Do garnka wsypać jeżyny zalać wodą i całość zagotować. Gotować, aż jeżyny się rozpadną. Owoce przetrzeć przez gęste sitko. Masę wlać do garnka, dodać cukier, całość zagotować. Garnek zestawić z ognia, z całości musu jeżynowego odłożyć 150 mililitrów. Do pozostałej masy dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę jeżynową wylać na herbatniki, odstawić do całkowitego stężenia.
 
400 ml śmietany do ubijania
30 g cukru pudru
150 ml musu jeżynowego
4 łyżeczki żelatyny

Mus jeżynowy wlać do garnka, podgrzać. Dodać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać mus jeżynowy i ubić. Masę wyłożyć równomiernie na stężałą galaretkę na blasze.

200 g jeżyn
1 galaretka owoce leśne
300 ml wody

Na śmietanowej masie ułożyć jeżyny. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny zalać tężejącą galaretką, całość schłodzić w lodówce.

wtorek, 2 sierpnia 2022

drożdżówki z twarogiem i jagodami


Drożdżowe bułeczki nadziane kremowym twarogiem i jagodami, polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z twarogiem i jagodami, gdzie ciasto zostało przygotowane według tego przepisu, są przepyszne, idealne na letnie podwieczorki.

250 g twarogu śmietankowego
3 żółtka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny

W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.


500 g mąki pszennej tortowej
120 ml mleka
100 g masła
2 jajka
1 żółtko
40 g drożdży
60 g cukru
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
250 g jagód

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajka, żółtko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z cytryny i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto w misce przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Na wierzchu równomiernie rozłożyć twaróg, na twarogu rozsypać jagody, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na około 12 kawałków. Kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect