Pachnące słońcem figi, przesłodkie pomidory i bazyliowy twarożek, zawinięte w szynkę parmeńską ta prosta propozycja na smaczną przekąskę. Idealnie do tego smakuje kieliszek białego wina i włoskie grissini. Roladki z pomidorów i fig w szynce parmeńskiej podpatrzone w programie "Sobota w kuchni".
12 plasterków szynki parmeńskiej
6 pomidorów podłużnych
300 g twarożku
100 g liści bazylii
6 fig
oliwa
sól
pieprz
Przeciąć pomidory na pół i położyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika pod grill i piec przez około 5 minut. Wyjąć i odstawić, żeby ostygły. Drobno posiekać bazylię i wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem. Figi pokroić na plasterki. Położyć na desce plasterek szynki, na wierzch położyć połówkę pomidora, a na to plasterek figi, następnie nałożyć łyżeczkę twarożku z bazylią. Następnie ostrożnie, ale ciasno zwiń szynkę, tak, żeby nadzienie dobrze trzymało się w środku. Na talerzu ułożyć roladki i skropić oliwą.