Śledź, król polskiego morza i naszej kuchni, króluje podczas wigilijnej kolacji. Jest bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów.
Śledzie po kaszubsku, to matiasy marynowane z sosie z dodatkiem cebuli, koncentratu pomidorowego oraz rodzynek.
6 filetów śledziowych
3 cebule
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g rodzynek
sól
pieprz
Wymoczone w wodzie z dodatkiem mleka filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody i dusić około 3 minut. Dodać rodzynki i doprawić do smaku solą i pierzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Kawałki filetów przekładać zimną zalewą. Najlepiej smakują po 2 dniach.
Przepis na pyszne śledzie korzenne z daktylami pochodzi Kuchni Pełnej Smaku, w których aromat przypraw świetnie komponuje się z delikatną słodyczą daktyli.
6 solonych śledzi
7 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
7 ziarenek goździków
10 ziarenek gorczycy
10 ziarenek kolendry
10 ziarenek jałowca
4 posiekane ząbki czosnku
2 pokruszone listki laurowe
2 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 szklanka oleju winogronowego
2 posiekane cebule
10 pokrojonych daktyli
10 całych daktyli
Śledzie wymoczyć w czystej wodzie, najlepiej całą noc. W tym czasie wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, dodać czosnek, listek i paprykę, następnie zawinąć wszystko w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Śledzie oczyść z ości i pokrój na kawałki. Włożyć je do oleju przesiąkniętego korzennym zapachem. Dodać posiekaną cebulę i daktyle. Wstawić na minimum dwa dni do lodówki.
Śledzie szwedzkie w zalewie octowej, z dodatkiem rokitnika i jagód jałowca, pochodzi stąd.
8 płatów solonych śledzi
200 ml wody
100 ml cukru
50 ml octu 10%
garść zmrożonych owoców rokitnika
1 łyżka jagód jałowca
3 liście laurowe
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny. Z wody, cukru i octu przygotować zalewę. W słoju układać warstwami pokrojone śledzie, przekładać rokitnikiem, jałowcem, liśćmi laurowymi, zalać zalewą, odstawić by się przemacerowały na 24 godziny.
Śledzie a 'la Milanówek z gorczycą pochodzą z książeczki "Wigilia".
500 g filetów śledziowych
2 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju
4 łyżki octu 6%
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g cebuli
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
4 łyżki gorczycy
Cebulę posiekać w półplasterki, zeszklić na oleju, dodać cukier i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ocet, koncentrat, przyprawy, wymieszać i dusić kilka minut. Dodać gorczycę, zdjąć z ognia, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety śledziowe przekładać warstwami z sosem. W lodówce może stać do 2 tygodni.