codzienność

środa, 30 grudnia 2020

sernik z pierniczkami


Sernik z pierniczkami, inspirowany przepisem Siostry Anastazji, jest pyszny, aksamitnie kremowy i szybko go można upiec. Warto sernik upiec dzień przed podaniem, aby sernik po ostudzeniu był dodatkowo schłodzony w lodówce.

200 mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

1000 g twarogu sernikowego
160 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
6 jajek
200 g masła
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g pierników nadziewanych

W misce utrzeć masło z cukrami i solą na jasną masę, kolejno dodawać żółtka i ubijać. Do masy dodać w porcjach ser i utrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i utrzeć. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą. Na spodzie równomiernie wyłożyć połowę masę serowej, na masie ułożyć pierniczki, a następnie pozostałą masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. 

100 g czekolady
30 ml mleka

Składniki polewy włożyć do garnuszka i rozpuścić, aż powstanie gładka masa. Sernik udekorować polewą czekoladową.

sobota, 26 grudnia 2020

tort piernikowy z rumowym kremem


Tort piernikowy, w którym piernikowe blaty zostały upieczone z dodatkiem melasy i brązowego cukru oraz przełożone konfiturą jeżynową i kremem na bazie jajek, masła, rumu i kawy doskonale smakuje. Ten przepyszny, bardzo aromatyczny bożonarodzeniowy tort piernikowy z rumowym kremem, który można dowolnie udekorować, gdzie blaty piernikowe upieczone został na podstawie przepisu z bbcgoodfood.com, jest bardzo wilgotny i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

150 ml mleka
3 łyżki melasy
225 ml oleju 
420 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g brązowego cukru
300 ml maślanki
3 jajka
15 ml rumu
szczypta soli


W rondelku podgrzać mleko z melasą. W misce mieścić maślankę, cukier, jajka, alkohol i wymieszać. Dodać mąkę, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia i mleko i wszystko wymieszać.  Masę podzielić równo na trzy części i umieścić w tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec, około 30 minut. Blaty ostudzić.

4 żółtka
500 ml mleka
180 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
200 g masła
30 ml rumu
1 łyżka kawy

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec wmieszać do masy rum i kawę.


Pierwszy blat ułożyć na talerzu i na nim rozsmarować połowę ilości konfitury, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, położyć drugi blat, rozsmarować pozostałą konfiturę oraz 1/3 ilości kremu. Położyć ostatni blat i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru, udekorować. Torcik schłodzić przed podaniem.

czwartek, 24 grudnia 2020

Wesołych Świąt

Piękna jest radość w Święta,
Ciepłe są myśli o bliskich,
Niech pokój, miłość i szczęście
Otoczą dzisiaj Was wszystkich!

Wszystkiego najlepszego z okazji
Świąt Bożego Narodzenia
życzy

Kamila

wtorek, 22 grudnia 2020

pierniczki nadziewane


Przepyszne pierniczki z nadzieniem orzechowym o pomarańczowym aromacie są łatwe do zrobienia, a podczas pieczenia utrzymują kształt.  Pierniczki nadziewane z książki "Tante Hertha's Viennese Kitchen", Monica Meehan i Maria Von Baich znalezione u Lo, są doskonale, można upiec je na ostatnią chwilę lub przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nabrały smaku, aromatu i wilgotności. 

60 g orzechów laskowych
60 g cukru pudru
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 jajko

W malakserze zmiksować składniki nadzienia, włożyć do miseczki i odstawić do schłodzenia na co najmniej 12 godzin.


100 g miodu
60 g cukru
łyżeczka przyprawy do piernika 
40 g masła
250 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

W rondelku podgrzać miód, dodać cukier, przyprawy i wymieszać, aż cukier rozpuści się. Dodać masło i mieszać, aż rozpuści się i połączy z masą,  odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodać przestudzoną mieszankę miodową i rozbełtane jajko. Zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 

1 jajko

Ciasto wałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku minimetrów, wycinać koła o średnicy 6 centymetrów. Na środek koła nałożyć łyżeczkę nadzienia, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu położyć drugie kółko z ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce, a następnie dowolnie dekorować. 

niedziela, 20 grudnia 2020

rodzynkowe gwiazdki


W Czechach ciasteczka bożonarodzeniowe, to najbardziej powszechna tradycja, według której na świątecznym stole powinno się znaleźć siedem rodzajów ciasteczek. Czeskie ciasteczka przygotowywane są już od końca listopada i przechowywane w pudełeczkach, odpowiednio zabezpieczone przed domowymi łasuchami. Receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a do najpopularniejszych należą waniliowe rogaliki, niedźwiedzie łapki, kruche ciasteczka z marmoladą, rogaliki orzechowe, orzeszki nadziewane kremem, koszyczki czy też ule i pierniczki. Przepis na rodzynkowe gwiazdki pochodzi od Basi. Ciasteczka są przepyszne, lekko cytrynowe i delikatne.

100 g rodzynek
200 g orzechów
150 g cukru pudru
2 jajka
skórka z 1 cytryny
3 goździki
100 g mąki pszennej


Do malaksera wsypać rodzynki, orzechy oraz goździki i wszystko zmielić na gładko. Masę wsypać do miski, dodać jajka, mąkę oraz skórkę startą w cytryny i ugnieść ciasto. Ciasto wakować na posypanym mąką blacie na grubość kilku minimetrów i wykrawać gwiazdki. Gwizdki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 175º C, aż się ładnie zrumienią. 

sok z 1/2 cytryny
100 g cukru pudru

Gwiazdki ozdabiać lukrem przygotowanym z soku z cytryny oraz cukru pudru. 

piątek, 18 grudnia 2020

wieniec orzechowy


Wieniec orzechowy, to maślane, miękkie ciasto drożdżowe z dużą ilością orzechowego nadzienia o pomarańczowym aromacie. Nadzienie jest przepyszne, nadaje ciastu wilgotności, i w wyglądzie przypomina nadzienie z białego maku. Taki wieniec będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole, ale także przy każdej innej okazji. 

300 g mielonych orzechów
50 g rodzynek
180 ml mleka
60 g cukru

Zmielone orzechy wsypać do garnka, dodać cukier, zalać mlekiem i całość zagotować, do masy dodać rodzynki, wymieszać i odstawić do ostudzenia. 

250 ml mleka
7 g suchych drożdży
50 g cukru
60 g masła
1 jajko
skórka z 1 pomarańczy
500 g mąki pszennej 
szczypta soli

Do mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać jajko, mąkę, miękkie masła oraz sól, skórkę z pomarańczy i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 70x18 centymetrów, na nim rozłożyć nadzienie zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę, rulon przeciąć wzdłuż na pół i obie części ciasta zwijać naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. Na koniec połączyć oba końce warkocza, formują okrągły wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wieniec przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 

1 jajko
1 pomarańcza
150 g cukru pudru

Wieniec posmarować rozbełtanym jajkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec go na złoto, przez około 40 minut. Ostudzony wieniec udekorować lukrem przygotowanym z soku z pomarańczy i cukru pudru. 

środa, 16 grudnia 2020

keks waniliowy


Keks waniliowy, to pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Podczas pieczenia pięknie pachnie dzięki dodatkowi likieru waniliowego i ziarenek wyskrobanych z laski wanilii, a potem jeszcze lepiej smakuje. Jest bardzo aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. 

400 g mieszanych suszonych owoców 
150 ml likieru waniliowego
1 laska wanilii
200 g masła 
140 g cukru pudru 
6 jajek
50 g kwaśnej śmietany 
320 g mąki pszennej 
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli 
cukier puder

Dzień przed pieczeniem, bakalie wsypać do miseczki, dodać ziarenka wyskrobane z wanilii i całość zalać likierem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie z likierem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 160° C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175º C i dopiekać kolejne 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Keks podawać posypany cukrem pudrem.

poniedziałek, 14 grudnia 2020

chleb pszenno – orkiszowy ze słoika

W grudniowej piekarni Amber, gości ciekawy chleb z przepisu Kuchni Gucia, pieczony w słoikach, który można upiec też w tradycyjnych keksówkach. Chleb pszenno – orkiszowy ze słoika, jest bardzo smaczny, bogaty w smaku, ma miękki środek i chrupiącą skórkę.

20 g zakwasu żytniego
70 g mąki żytniej
70 g wody 

W misce wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

cały zaczyn
450 g mąki pszennej
300 g mąki orkiszowej
1 łyżka nasion Chia
20 g soli
1 łyżka miodu
50 g pestek dyni
100 g płatków owsianych
2 łyżeczki czarnuszki
4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
600 ml wody

Do miski wlać wodę, dodać sól, miód a następnie zakwas i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, próbując wybijać tak jak ciasto drożdżowe. Pojemnik z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na noc. Ciasto podzielić na części i ułożyć do 1/2 wysokości słoików wysmarowanych masłem i wysypanych płatkami. Słoiki z chlebem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie ustawić słoiki na blachę do pieczenia i wstawić ją do zimnego piekarnika, nastawić piekarni do 200° C i piec chleby około 60 minut.


 

sobota, 12 grudnia 2020

tiramisu


Tiramisu w klasycznej odsłonie, jest pyszne. Krem jajeczno - serowy z dodatkiem likieru migdałowego ma wspaniały smak i aromat, a biszkopty nasączone w espresso nadają wilgoci, co sprawia, że deser rozpływa się w ustach. Całość posypana jest kakao i podawana po schłodzeniu. Ten włoski deser, który tradycyjnie spożywa się na drugie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni, idealnie pasuje na świąteczny stół.

250 g mascarpone
80 g cukru
3 jajka
30 ml likieru migdałowego
szczypta soli

W mice ubić żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać serek, alkohol i ubić na gładką masę. Na samym końcu delikatnie wmieszać do kremu białka ubite z solą na sztywno.

200 ml espresso
10 podłużnych biszkoptów
20 g kakao

Biszkopty podzielić na dwie części. Na dnie każdego naczynia do deseru ułożyć warstwę biszkoptów umoczonych w kawie. Na warstwie biszkoptów wyłożyć połowę ilości masy serowej. Na serku warstwę biszkoptów maczanych w kawie i pozostały krem. Górę deseru posypać kakao. Deser schłodzić przed podaniem.

środa, 9 grudnia 2020

zupa dyniowa z owczym serem


Bardzo szybka do przygotowania zupa z dyniowego puree z dodatkiem sera owczego i bulionu, doprawiona cebulką, ziołami oraz startym na tarce korzeniem imbiru i kurkumy. Ta bardzo kremowa i wyrazista w smaku zupa dyniowa z owczym serem, jest rozgrzewająca i doskonale smakuje podana z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

500 g puree z dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 centymetry korzenia imbiru
2 centymetry korzenia kurkumy
2 łyżki oleju
800 ml bulionu
2 gałązki szałwii
1 gałązka rozmarynu
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
100 g kremowego sera owczego
pestki dyni

W dużym rondlu rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać starty na tarce korzeń imbiru i kurkumy oraz drobno posiekane ziołą, chwilę smażyć. Dodać puree z dyni, wlać bulion, całość gotować około 20 minut. Następnie do zupy dodać ser, wymieszać i zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 

niedziela, 6 grudnia 2020

pierniczki list do świętego Mikołaja

Pierniczki list do świętego Mikołaja, są idealne do podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki zyskują w smaku z każdym dniem, należy je przechowywać z zamkniętym pojemniku.

500 g mąki pszennej
125 g cukru
50 g masła
1 jajko
200 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
sól
kolorowy lukier plastyczny

W garnuszku podgrzać miód, cukier i masło, aż składniki się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodać rozpuszczone składniki, jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w kształcie prostokąta. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Pierniczki studzić na kratce, a następnie ozdabiać lukrem plastycznym.

piątek, 4 grudnia 2020

dyniowe bułeczki cynamonowe

Dyniowe bułeczki cynamonowe, są pyszne i pięknie pachną. Dyniowe puree nadaje bułeczkę pięknego koloru i wilgotności. Bułeczki są doskonałe do kawy, można też je zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

500 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
1 jajko
50 g cukru
180 ml mleka
160 g puree z dyni
50 g masła
1/4 łyżeczki soli

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, puree z dyni, mąkę oraz rozpuszczone masło i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

50 g masła
50 g cukru
1 łyżka cynamonu
1 jajko

W garnuszku roztopić masło, dodać cukier oraz cynamon i wszystko razem wymieszać, ostudzić. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować cienko na prostokąt, na wierzchu równomiernie rozłożyć masę cynamonową, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na trójkąty. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę z bułeczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 18 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone bułeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

środa, 2 grudnia 2020

gulasz cielęcy z grzybami i pieczoną dynią


Gulasz cielęcy z mieszanymi grzybami leśnymi, to ciekawa kompozycja smaków i zapachów. Gulasz jest cudownie aromatyczny, gęsty i sycący, dodatkowo jego smak podkreśla pieczona z dodatkiem ziół dynia. Gulasz cielęcy z grzybami i pieczoną dynią, to danie idealne na chłodniejsze dni, doskonale smakuje podany w towarzystwie ulubionej kaszy. 

500 g cielęciny
200 g leśnych grzybów
30 g mąki pszennej
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml wody
4 łyżki oleju
2 gałązki rozmarynu
2 suszone pomidory
2 gałązki tymianku
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz

Pokrojone w kostkę mięso obtoczyć w mące. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć obtoczone w mące mięso, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, chwilę smażyć, całość doprawić solą oraz pieprzem. Do mięsa dodać pokrojone grzyby i całość smażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe, drobno posiekane pomidory, całość zalać wodą i dusić na małym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.


1 dynia
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
2 gałązki szałwii
sól
pieprz
4 łyżki oleju

Pokrojoną na kawałki dynię ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać olejem, doprawić solą oraz pieprzem, na wierzchu rozłożyć zioła. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 35 minut, aż dynia stanie się miękka. Dynię podawać w towarzystwie cielęcego gulaszu.

niedziela, 29 listopada 2020

orzechowe babeczki


Babeczki z masłem orzechowym, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Orzechowe babeczki, są bardzo aromatyczne i wilgotne, można upiec je w dowolnych foremkach, bo idealnie zachowują kształt.

100 g cukru 
5 jajek
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 
100 g czekolady
30 ml mleka
50 g orzeszków ziemnych 

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, posiekać. W garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem, babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie, udekorować orzeszkami.

czwartek, 26 listopada 2020

ciasteczka z marmoladą z owoców dzikiej róży

 
Ciasteczka z marmoladą z owoców dzikiej róży, są przepyszne, bardzo maślane i idealnie kruche. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, wystarczy tylko zagnieść kilku składników, a następnie wyciskać ciasteczka w formie kółek za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wykończyć kleksem domowej marmolady.

2 jajka
150 g masła
100 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej
1 cytryna
50 g śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g marmolady z owoców dzikiej róży


W misce umieścić mąki, jajka, sok z cytryny, śmietanę, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło i ze składników zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka, na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 12 minut, aż ciastka się ładnie zezłocą. Ciastka studzić na kratce.
 

poniedziałek, 23 listopada 2020

ciasto z masłem orzechowym i jabłkami


To szybkie i proste do upieczenia ciasto ucierane, ma piękny orzechowy aromat i idealnie komponuje się z jabłkami. Ciasto z masłem orzechowym i jabłkami, jest naprawdę przepyszna, bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość.

200 g mąki pszennej
150 g masła orzechowego
100 g cukru muscovado
2 jajka
120 ml mleka
1 łyżeczka sody
450 g jabłek



W misce ubić masło orzechowe, jajka i cukier na puszystą masę. Następnie dodać mleko, mąkę, sodę i ubić. Do masy wmieszać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

200 g cukru pudru
30 ml wody
50 g orzeszków ziemnych

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, posiekać. Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody, posypać orzeszkami.
 

piątek, 20 listopada 2020

dżem z rajskich jabłuszek


Rajskie jabłuszka cieszą oczy na wiosnę, kiedy jabłonie obsypują się mnóstwem różowych lub purpurowych kwiatów. Obfite kwitnienie w maju przynosi późnym latem wysyp wielobarwnych owoców, które długo zdobią bezlistne gałęzie, niekiedy nawet zimą. Jabłuszka dojrzewają pod koniec lata, przybierając apetyczne złociste, czerwone i różowe odcienie. Wiele odmian o bardziej okazałych owocach można wykorzystać na zimowe przetwory. Dżem z rajskich jabłuszek, jest smaczny, pięknie pachnie  nadaje się do ciast oraz jako pyszne nadzienie do pączków i pierniczków, jest to świetny dodatek do pieczywa, a zimową porą sprawdzi się jako dodatek do herbaty. 

450 g rajskich jabłuszek
60 ml wody
150 g cukru
1 cytryna


Rajskie jabłuszka przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Owoce włożyć do garnka, dodać cukier, wlać wodę, dodać sok z cytryny i całość gotować na małym ogniu przez kilka minut, ostudzić. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć gorący dżem do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

wtorek, 17 listopada 2020

ciasto miodowo - orzechowe z powidłami


Ciasto miodowo - orzechowe z powidłami, to połączenie kruchego miodowego ciasta, warstwy orzechowego biszkoptu, powideł śliwkowych oraz maślanego kremu orzechowego z czekoladą. To przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto w jesiennym klimacie, rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień. 

4 jajka
120 g cukru
110 g mielonych orzechów
30 g tartej bułki
20 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać mielone orzechy, mąkę i tartą bułkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić.

250 g masła
350 g mąki pszennej
160 g cukru
50 g miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Blaty ostudzić.
 

200 g mielonych orzechów
250 ml mleka
250 g masła
100 g cukru
 1 łyżka mielonej kawy 
20 ml wrzątku
150 g powideł śliwkowych
 
Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Zmielone orzechy wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać masę orzechową, cały czas ucierając. Na końcu wmieszać do kremu kawowy napar wraz z fusami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy miodowy blat. Na blacie równomiernie rozsmarować połowę ilości powideł, na powidłach połowę ilości kremu. Przykryć blatem biszkoptowym, rozsmarować pozostałe powidła, a następnie krem, przykryć ostatnim miodowym blatem.
 
100 g czekolady
2 łyżki mleka

W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta.

sobota, 14 listopada 2020

tort kajmakowo – gruszkowy


Tort kajmakowo – gruszkowy, inspirowany tym przepisem jest doskonały, delikatny, bardzo puszysty i mocno kremowy. Tort zawiera gruszki z syropu i masę kajmakową, nasączony jest gruszkowym syropem, nie zawiera żelatyny i udekorowany jest gruszkowymi plasterkami. Tort wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na stole.

2 gruszki
30 g cukru

Gruszki bardzo cienko pokroić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100º C i dopiekać gruszki jeszcze przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe ściągać z blachy i studzić na kratce.

6 jajek
115 g cukru
85 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wyższej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.


400 g masy kajmakowej
500 g mascarpone
200 ml śmietany do ubijania

W misie miksera umieścić schłodzone składniki i ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu.

60 ml syropu gruszkowego
30 ml spirytusu
300 g gruszek w syropie

Gruszki osączyć na sicie. W szklance wymieszać syrop z alkoholem. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości pokrojonych na kawałki gruszek. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostały i ułożyć pokrojone gruszki. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić pozostałym nasączeniem.

250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
40 g cukru pudru
25 ml syropu gruszkowego

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, udekorować gruszkami. Tort schłodzić przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect