Keks waniliowy, to pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Podczas pieczenia pięknie pachnie dzięki dodatkowi likieru waniliowego i ziarenek wyskrobanych z laski wanilii, a potem jeszcze lepiej smakuje. Jest bardzo aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość.
400 g mieszanych suszonych owoców
150 ml likieru waniliowego
1 laska wanilii
200 g masła
140 g cukru pudru
6 jajek
50 g kwaśnej śmietany
320 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
Dzień przed pieczeniem, bakalie wsypać do miseczki, dodać ziarenka wyskrobane z wanilii i całość zalać likierem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie z likierem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 160° C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175º C i dopiekać kolejne 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Keks podawać posypany cukrem pudrem.
Ze śmietaną i te wanilie w różnej postaci , jak to musi pachnieć , jak to musi smakować, bo wygląda jak milion dolarów
OdpowiedzUsuńAluś, to jeden z lepszych keksów jakie piekłam i pachnie obłędnie :)
UsuńUwielbiam. Taki napakowany bakaliami i lekko wilgotny.
OdpowiedzUsuńAmber, przyznam że to chyba moje ulubione świąteczne ciasto,
Usuńpozdrawiam!
Keksa jeszcze nigdy nie piekłam. Twój wygląda pięknie:-)
OdpowiedzUsuń