Ptysiowy wieniec cytrynowo - truskawkowy, to wspaniały letni deser. Wieniec z przepisu Annabel Langbein z książki "Kuchnia w stylu wolnym", to pokusa nie do odparcia i stanowi ozdobę stołu.
1/2 szklanki wody
60 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki płatków migdałowych
Na pergaminie narysować okrąg o średnicy 22 centymetrów, a wewnątrz o średnicy 18 centymetrów, pergamin ułożyć na blasze do pieczenia. Do rondla wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się roztopi, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć garnek z ognia, wsypać cukier, dodać ekstrakt i ucierać kilka sekund, potem wbijać po jednym jajku, w międzyczasie ucierając masę. Wypełnić masą okrąg narysowany na pergaminie, ponacinać wierzch widelcem, posyp płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 12 minut, zmniejszyć temperaturę do 180° C, piec przez 20 minut, aż ciasto będzie złociste i twarde. Wyłączyć piekarnik, pozostawić ciasto wewnątrz na 15 minut. Wyjąć wieniec z piekarnika, przełóż na kratkę, przeciąć wzdłuż nożem.
3 jajka
3 cytryny
3/4 szklanki cukru
110 g masła
Do miski wbić jajka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem ostudzić.
2 szklanki śmietany do ubijania
250 g truskawek
cukier puder
Na paterze ułożyć dolną część wieńca. W misce ubić śmietanę na sztywno, dodać krem cytrynowy i wymieszać. Posmarować masą dolną część, obłożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki. Przykryć wierzchnią częścią wieńca, całość posypać cukrem pudrem.