codzienność

niedziela, 28 czerwca 2020

ptysiowy wieniec cytrynowo - truskawkowy


Ptysiowy wieniec cytrynowo - truskawkowy, to wspaniały letni deser. Wieniec z przepisu Annabel Langbein z książki "Kuchnia w stylu wolnym", to pokusa nie do odparcia i stanowi ozdobę stołu.

1/2 szklanki wody
60 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki płatków migdałowych
 
Na pergaminie narysować okrąg o średnicy 22 centymetrów, a wewnątrz o średnicy 18 centymetrów, pergamin ułożyć na blasze do pieczenia. Do rondla wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się roztopi, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć garnek z ognia, wsypać cukier, dodać ekstrakt i ucierać kilka sekund, potem wbijać po jednym jajku, w międzyczasie ucierając masę. Wypełnić masą okrąg narysowany na pergaminie, ponacinać wierzch widelcem, posyp płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 12 minut, zmniejszyć temperaturę do 180° C, piec przez 20 minut, aż ciasto będzie złociste i twarde. Wyłączyć piekarnik, pozostawić ciasto wewnątrz na 15 minut. Wyjąć wieniec z piekarnika, przełóż na kratkę, przeciąć wzdłuż nożem.


3 jajka
3 cytryny
3/4 szklanki cukru
110 g masła

Do miski wbić jajka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem ostudzić.

2 szklanki śmietany do ubijania
250 g truskawek 
cukier puder

Na paterze ułożyć dolną część wieńca. W misce ubić śmietanę na sztywno, dodać krem cytrynowy i wymieszać. Posmarować masą dolną część, obłożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki. Przykryć wierzchnią częścią wieńca, całość posypać cukrem pudrem.
 

środa, 24 czerwca 2020

szparagi w ziołowo - serowej panierce


Szparagi w ziołowo - serowej panierce mogą być dodatkiem do dania głównego lub stanowić samodzielną przekąska. Szparagi pieczone w serowej panierce z ziołami są jędrne i chrupiące, doskonale smakują podane z sosem czosnkowym.

300 g zielonych szparagów
100 g parmezanu
50 g tartej bułki
1 gałązka szałwii
2 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
2 jajka
sól
pieprz

W misce wymieszać roztrzepane jajka z posiekanymi ziołami, dodać starty na tarce ser, bułkę, całość doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Szparagi obrać i każdą sztukę obtoczyć w panierce. Szparagi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż się ładnie zrumienią.

poniedziałek, 22 czerwca 2020

drożdżówki z serem i truskawkami


Drożdżowe bułeczki mięciutkie i puszyste nadziane kremowym twarogiem i truskawkami, obsypane kruszonką i polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z serem i truskawkami, są przepyszne i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej kawci.

250 g twarogu śmietankowego
2 żółtka
110 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny


W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.


500 g mąki pszennej
170 g masła
9 g suchych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
250 g truskawek


Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z cytryny i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu równomiernie rozłożyć twaróg, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. W środek bułeczek powciskać pokrojone na części truskawki. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 

100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią

Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.


piątek, 19 czerwca 2020

bzowa panna cotta z truskawkami


Bzowa panna cotta z truskawkami, to idealnie letni deser. Deser zawiera syrop z kwiatów czarnego bzu i dodatek galaretki truskawkowej o pięknym kwiatowym zapachu. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by miał właściwą konsystencję. 


350 ml śmietany kremówki
150 ml mleka
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Do garnuszka wlać kremówkę oraz mleko, dodać cukier, całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Miksturę zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać syrop z kwiatów czarnego bzu i wymieszać. Do przygotowanych pojemniczków rozdzielić mieszankę i schłodzić w lodówce. 


250 g truskawek
50 g cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce zmiksować truskawki z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, syrop i wszystko wymieszać. Galaretkę równomiernie rozlać na panna cottę, całość schłodzić.

wtorek, 16 czerwca 2020

karczochy nadziewane cielęciną


Karczochy faszerowane cielęciną z dodatkiem startego parmezanu i świeżych ziół zapiekane z ziołami, to bardzo prosty sposób na to pyszne i zdrowe warzywo. Wystarczy tylko chwila zaangażowania w przygotowanie i można się cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Karczochy nadziewane cielęciną i zapieczone w piekarniku to dobry pomysł na lekki posiłek lub przystawkę. 

4 karczochy 
250 g mielonej cielęciny
80 g parmezanu
30 g tartej bułki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmaryny
2 gałązki tymianku
2 gałązki szałwii
3 łyżek oleju
1 cytryna
100 ml bulionu
sól
pieprz

W misce wymieszać cielęcinę z połową ilości startego serem, tartą bułką, posiekanym czosnkiem i ziołami, jajkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rozkroić karczochy, smarując przecięte powierzchnie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Odciąć spód nożem i odłamać grube, ciemne liście, usunąć włoski. Karczochy ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić je olejem, doprawić solą oraz pieprzem, każdego nafaszerować farszem, karczochy posypać pozostałym starym parmezanem, na dno naczynia wlać bulion. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 40 minut.

sobota, 13 czerwca 2020

tuskawkowe tiramisu


Truskawkowe tiramisu, w bardzo lekkiej wersji, bez żółtek i śmietany kremówki. Biszkopty w deserze moczone są w soku truskawkowym, krem przygotowany został na bazie mascarpone. Truskawkowe tiramisu to cudowny, wiosenny, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach deser.

350 g truskawek
sok z 1 cytryny
100 g cukru 


Do garnka włożyć pokrojone na części truskawki, dodać sok z cytryny, cukier i całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Masę truskawkową wyłożyć na sitko, by oddzielić od niej sok. Sok zachować.

500 g mascarpone
80 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego 


W mice ubić serek z cukrem, skórką startą z cytryny oraz ekstraktem waniliowym na gładką masę.

10 podłużnych biszkoptów 


Biszkopty podzielić na dwie części. Na dnie każdego naczynia do deseru ułożyć warstwę biszkoptów umoczonych w soku truskawkowym. Na warstwie biszkoptów wyłożyć połowę ilości truskawek, a następnie warstwę serową. Na serku warstwę biszkoptów maczanych w soku truskawkowym i pozostałe truskawki. Deser schłodzić przed podaniem.

środa, 10 czerwca 2020

torcik truskawkowo - bzowy


Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt aromatyzowany syropem z kwiatów czarnego bzu, przełożony kremem na bazie mascarpone i śmietany z truskawowym puree, udekorowany soczystymi truskawkami i pięknym kwiatami czarnego bzu jest przepyszny. Torcik truskawkowo - bzowy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na czerwcowe popołudnia przy kawie.


6 jajek
115 g cukru
85 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól 

 
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wyższej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.
 

500 g mascarpone
300 ml śmietany do ubijania
120 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
300 g truskawek

 
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce zmiksować truskawki z cukrem na puree, dodać śmietanę, mascarpone i ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić.

150 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
200 g truskawek

 
Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości syropu, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości pokrojonych na kawałki truskawek. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu oraz ułożyć pozostałe truskawki. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.
 

poniedziałek, 8 czerwca 2020

ciemny chleb litewski na słodzie


W czerwcowej piekarni Amber ciemny chleb litewski na słodzie, który na Litwie jest prawdziwą dumą narodową. Razowy chleb na naturalnym zakwasie, wypiekany głównie z mąki żytniej, czasami mieszanki żytniej i pszennej, wzbogacony kminkiem, ma swój charakterystyczny wyrazisty aromat i kolor, który zawdzięcza dodatkowi oryginalnego słodu litewskiego. Warto wiedzieć, że połączenie słodu żytniego z kminkiem to wielowiekowa nadbałtycka tradycja znana na całym świecie. Doskonały chleb litewski upieczony według receptury z piekarni Malsena, dzięki słodowi długo zachowuje świeżość i najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu.
 

200 g mąki żytniej razowej
200 g zakwasu żytniego
100 g wody


Wieczorem przed dniem wypieku chleba przygotować zaczyn – mąkę wymieszać w misce z zakwasem i wodą. Szczelnie przykryć miskę folią przezroczystą i zostawić na 12 godzin.

cały zaczyn
100 g mąki żytniej razowej
120 g mąki pszennej
100 g wody
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego
1 łyżeczka słodu jęczmiennego barwiącego
1 łyżka kminku
1 łyżka soli


Kminek utłuc w moździerzu. Obie mąki wymieszać z solą, cukrem, słodem i kminkiem. Zaczyn wymieszać z miodem i wodą, po czym dodać do składników suchych i wymieszać, powstanie dosyć gęste, ciemne ciasto. Formę keksową wyłożyć pergaminem i wypełnić ciastem chlebowym, pomagając sobie maczaną w wodzie łyżką. Wygładzić wierzch, posypać kminkiem. Foremkę z chlebem szczelnie zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów foremki, rozgrzać piekarnik do 250° C i wstawić chleb do mocno rozgrzanego pieca na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 30 minut. Po wystudzeniu, zawinąć chleb w bawełnianą ściereczkę i folię, i zostawić na co najmniej 12 godzin.

piątek, 5 czerwca 2020

rolada z kremem jogurtowym i truskawkami


Domowe, pyszne ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami. Biszkopt przełożony jest lekkim, smacznym kremem jogurtowym z owocami. Deser jest nie za słodki, pięknie pachnie truskawkami i nie można poprzestać na jednym kawałku. Rolada z kremem jogurtowym i truskawkami, jest lekka i pyszna.  

4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużej blaszce, której spód został wyłożony papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić

500 g jogurtu greckiego
80 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
200 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
cukier puder

Wyłożone płótnem sitko ustawić na salaterce, przełożyć jogurt, osączyć. W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić jogurtem, cukrami, ekstraktem, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Na ciasto równomiernie wyłożyć kremu, zwinąć roladę. Roladę schłodzić przed podaniem, udekorować cukrem pudrem.

środa, 3 czerwca 2020

sernik na zimno z truskawkami


Ciasteczkowy spód, delikatna masa twarogowo - śmietanowa o waniliowym aromacie z cytryną oraz soczyste truskawki, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno z truskawkami jest delikatny i bardzo smaczny, można go przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik. 

250 g herbatników
150 g masła 
300 g truskawek 

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na bokach tortownicy równomiernie ułożyć pokrojone na połówki truskawki. 

1000 g twarogu sernikowego
500 ml śmietany do ubijania
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 ml likieru waniliowego
skórka z 1 cytryny
4 łyżeczki żelatyny
60 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z twarogiem, cukrami, likierem, skórką startą z cytryny na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać pokrojone na kawałki truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie w formie, foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.

100 g truskawek
100 g borówki amerykańskiej
2 galaretki truskawkowe
750 ml wody

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na masie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect