Drożdżowe bułeczki mięciutkie i puszyste nadziane kremowym twarogiem i truskawkami, obsypane kruszonką i polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z serem i truskawkami, są przepyszne i idealne, by je zapakować do piknikowego kosza lub podać do popołudniowej kawci.
250 g twarogu śmietankowego
2 żółtka
110 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.
500 g mąki pszennej
170 g masła
9 g suchych drożdży
1 jajko
125 ml mleka
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
250 g truskawek
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z cytryny i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu równomiernie rozłożyć twaróg, ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. W środek bułeczek powciskać pokrojone na części truskawki. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
100 g mąki pszennej
50 g masła
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
30 ml wody
Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.
Bardzo lubimy takie bułeczki i chętnie byśmy się wprosili. Kamilka bułki jak z prospektu promującego najlepsze cukiernie i lato!!!
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję Kochana, buziaki!
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńChyba wpadnę do Ciebie...
Amber, zapraszam serdecznie, kawcia i drożdżówki będą :)
UsuńPozdrawiam