W czerwcowej piekarni Amber ciemny chleb litewski na słodzie, który na Litwie jest prawdziwą dumą narodową. Razowy chleb na naturalnym zakwasie, wypiekany głównie z mąki żytniej, czasami mieszanki żytniej i pszennej, wzbogacony kminkiem, ma swój charakterystyczny wyrazisty aromat i kolor, który zawdzięcza dodatkowi oryginalnego słodu litewskiego. Warto wiedzieć, że połączenie słodu żytniego z kminkiem to wielowiekowa nadbałtycka tradycja znana na całym świecie. Doskonały chleb litewski upieczony według receptury z piekarni Malsena, dzięki słodowi długo zachowuje świeżość i najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu.
200 g mąki żytniej razowej
200 g zakwasu żytniego
100 g wody
Wieczorem przed dniem wypieku chleba przygotować zaczyn – mąkę wymieszać w misce z zakwasem i wodą. Szczelnie przykryć miskę folią przezroczystą i zostawić na 12 godzin.
cały zaczyn
100 g mąki żytniej razowej
120 g mąki pszennej
100 g wody
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego
1 łyżeczka słodu jęczmiennego barwiącego
1 łyżka kminku
1 łyżka soli
Kminek utłuc w moździerzu. Obie mąki wymieszać z solą, cukrem, słodem i kminkiem. Zaczyn wymieszać z miodem i wodą, po czym dodać do składników suchych i wymieszać, powstanie dosyć gęste, ciemne ciasto. Formę keksową wyłożyć pergaminem i wypełnić ciastem chlebowym, pomagając sobie maczaną w wodzie łyżką. Wygładzić wierzch, posypać kminkiem. Foremkę z chlebem szczelnie zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów foremki, rozgrzać piekarnik do 250° C i wstawić chleb do mocno rozgrzanego pieca na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 30 minut. Po wystudzeniu, zawinąć chleb w bawełnianą ściereczkę i folię, i zostawić na co najmniej 12 godzin.
Ciemny chleb litewski na słodzie na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Zacisze kuchenne
Kamila pięknie Twój chleb wygląda. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńTypowy litewski, z całym swoim rustykalnym wyglądem.
Dziękuję za czerwcowe chwile w naszej Piekarni.
Świetny chleb. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDo następnej Piekarni.
Ojej , jaki śliczny kolor u ciebie Kamilko ma ten twój chleb
OdpowiedzUsuńMy nasz zjedliśmy w 3 dni i nie wiem jak smakuje taki starszy :D
Bardzo ładnie się udał Twój chlebek i jestem pewien, że aromaty słodu i kminku długo będą Tobie towarzyszyły. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńWow, ale piękny i kolor i miękisz rewelacja :-) Dzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńKamila, ale cudnie wygląda. I ten kolor. Mniam:-) I jeszcze ja piekłam:-) Do kolejnego razu:-)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda zjawiskowo i dodatkowo w pięknej stylizacji! Chyba zaraz nastawię kolejny zaczyn...
OdpowiedzUsuń