codzienność

poniedziałek, 8 czerwca 2020

ciemny chleb litewski na słodzie


W czerwcowej piekarni Amber ciemny chleb litewski na słodzie, który na Litwie jest prawdziwą dumą narodową. Razowy chleb na naturalnym zakwasie, wypiekany głównie z mąki żytniej, czasami mieszanki żytniej i pszennej, wzbogacony kminkiem, ma swój charakterystyczny wyrazisty aromat i kolor, który zawdzięcza dodatkowi oryginalnego słodu litewskiego. Warto wiedzieć, że połączenie słodu żytniego z kminkiem to wielowiekowa nadbałtycka tradycja znana na całym świecie. Doskonały chleb litewski upieczony według receptury z piekarni Malsena, dzięki słodowi długo zachowuje świeżość i najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu.
 

200 g mąki żytniej razowej
200 g zakwasu żytniego
100 g wody


Wieczorem przed dniem wypieku chleba przygotować zaczyn – mąkę wymieszać w misce z zakwasem i wodą. Szczelnie przykryć miskę folią przezroczystą i zostawić na 12 godzin.

cały zaczyn
100 g mąki żytniej razowej
120 g mąki pszennej
100 g wody
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka słodu żytniego ciemnego litewskiego
1 łyżeczka słodu jęczmiennego barwiącego
1 łyżka kminku
1 łyżka soli


Kminek utłuc w moździerzu. Obie mąki wymieszać z solą, cukrem, słodem i kminkiem. Zaczyn wymieszać z miodem i wodą, po czym dodać do składników suchych i wymieszać, powstanie dosyć gęste, ciemne ciasto. Formę keksową wyłożyć pergaminem i wypełnić ciastem chlebowym, pomagając sobie maczaną w wodzie łyżką. Wygładzić wierzch, posypać kminkiem. Foremkę z chlebem szczelnie zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów foremki, rozgrzać piekarnik do 250° C i wstawić chleb do mocno rozgrzanego pieca na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 30 minut. Po wystudzeniu, zawinąć chleb w bawełnianą ściereczkę i folię, i zostawić na co najmniej 12 godzin.

8 komentarzy:

  1. Kamila pięknie Twój chleb wygląda. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    Typowy litewski, z całym swoim rustykalnym wyglądem.
    Dziękuję za czerwcowe chwile w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny chleb. Pozdrawiam.
    Do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej , jaki śliczny kolor u ciebie Kamilko ma ten twój chleb
    My nasz zjedliśmy w 3 dni i nie wiem jak smakuje taki starszy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie się udał Twój chlebek i jestem pewien, że aromaty słodu i kminku długo będą Tobie towarzyszyły. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ale piękny i kolor i miękisz rewelacja :-) Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamila, ale cudnie wygląda. I ten kolor. Mniam:-) I jeszcze ja piekłam:-) Do kolejnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb wygląda zjawiskowo i dodatkowo w pięknej stylizacji! Chyba zaraz nastawię kolejny zaczyn...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.