codzienność

wtorek, 27 lutego 2024

brownie z czerwonej fasoli z daktylami


Brownie z czerwonej fasoli z daktylami, przygotowane na podstawie kilku przepisów, jest przepyszne, a fasola nie jest wyczuwalna w cieście. Ciasto nie zawiera mąki ani produktów mlecznych, jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Do ciasta potrzebne są dwie puszki czerwonej fasoli, które po odsączeniu i przepłukaniu wodą dadzą pożądaną wagę.

500 g czerwonej fasoli
200 g suszonych daktyli
100 g orzechów włoskich
6 białek
150 g jogurtu kokosowego
160 g syropu z agawy
50 g kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder

Fasolę zmiksować na gładko w naczyniu malaksera, dodać daktyle oraz orzechy i zmiksować. Następnie dodać pozostałe składniki i całość zmiksować. Otrzymaną masę przelać do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypaną cukrem pudrem.

poniedziałek, 19 lutego 2024

chleb turecki


Lutowa piekarnia Amber pachnie tureckimi aromatami dzięki wypiekowi, napakowanemu rodzynkami i daktylami, wzbogaconemu kawą i słodem. Chleb turecki albo łódzki żulik, bo o nim mowa, to jeden z moich ulubionych wypieków. Żulik, to wypiek z rodzynkami, pieczony na kształt bułek lub chleba. Lekko słodki, z błyszczącą skórką, ciemny, z posmakiem karmelu, który zyskuje dzięki dwóm tajnym składnikom - kawie zbożowej i melasie, najczęściej z buraków lub karobu. Jest czymś pomiędzy ciastem a chlebem. Historia mówi, że pierwsze łódzkie żuliki wypiekane były przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu - Turka, który w latach 30 - stych XX wieku wyemigrował do Polski, a w latach 50 - tych osiedlił się w Łodzi i otworzył na ulicy Pomorskiej swoją piekarnię. Tureckie chlebki, tak również nazywano żuliki, stały się tak popularne, że z czasem zaczęły je wypiekać także inne łódzkie piekarnie. W dobrych piekarniach sprzedawane są do dziś i zadziwiają swoją nazwą klientów spoza łódzkiego. Na blogu mam już dwa przepisy na niego - chleb turecki z karmelem oraz chlebek turecki. Chleb turecki z daktylami został upieczony na podstawie przepisu Jacka Obszarnego.


160 g mąki pszennej
160 g wody
4 g drożdży

Aby przygotować całonocny zaczyn drożdżowy poolish, należy wieczorem, dzień przed pieczeniem, w misce rozpuścić drożdże w wodzie. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Zaczyn zostawić w przykrytym pojemniku na 16 godzin, w lodówce.

140 g suszonych daktyli
140 g wody

Również wieczorem, dnia poprzedzającego wypiek, suszone daktyle zalać ciepłą wodą, zostawić w przykrytym pojemniczku do nawodnienia, kiedy przestygną, schować na noc do lodówki.

cały zaczyn drożdżowy poolish
10 g drożdży
1 jajko
10 g kawy zbożowej
10 g słodu
340 g mąki pszennej
3 g soli
60 g rodzynek
10 g masła
10 ml mleka

Do misy miksera dodać zaczyn, jajko, drożdże, mąkę oraz daktyle razem z wodą, w której były zamoczone, całość wyrabiać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie dodać sól i ponownie chwilę wyrobić. Na końcu dodać rodzynki oraz masło i wyrobić do równomiernego wmieszania rodzynek w ciasto. Ciasto zostawić do fermentacji wstępnej w wysmarowanej olejem misce, aż zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, powinno to trwać około 90 minut. W tym czasie ciasto można składać na przykład dwa razy co 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na dwie części. Części uformować wstępnie w kule i zostawić na 10 minut, aby ciasto się rozluźniło. Następnie uformować dwa podłużne bochenki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut. Chlebki przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec je w nagrzanym i naparowanym do temperatury 220° C przez 30 minut, następnie dopiekać jeszcze chwilę w 180° C.
 

Chleb turecki na blogach:

 

środa, 14 lutego 2024

chrustowe różyczki


Chrustowe różyczki, to doskonały przysmak na karnawał i Walentynki.

330 g mąki pszennej tortowej
4 żółtka
20 ml likieru waniliowego
20 g cukru z wanilią
100 g kwaśniej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder


W misce wymieszać mąkę, sól oraz cukier, dodać żółtka, śmietanę, likier i zagnieć ciasto. Ciasto wyrabiać, wybijając je mocno wałkiem. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką i wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie, następnie zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze. Rulon przeciąć na pół. Dół różyczki ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę, płatki delikatnie rozchylić. W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Różyczki smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

niedziela, 11 lutego 2024

drożdżowe faworki


Drożdżowe faworki, to smak mojego dzieciństwa, te inspirowane przepisem Orchideli, są mięciutkie w środku a na zewnątrz chrupiące. Faworki, są delikatne jak chmurka i niezbyt słodkie, po prostu cudowne w smaku i w konsystencji.

500 g mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
7 g suchy drożdży
20 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1 pomarańczy
2 jajka
100 g masła
20 ml likieru pomarańczowego
szczypta soli
olej do smażenia

W misce do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę, cukry, sól, jajka, skórkę startą z pomarańczy oraz alkohol i całość wyrabiać przez 10 minut. Po tym czasie dodać stopione oraz ostudzone masło i kontynuować wyrabianie jeszcze około 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrastania na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i rozwałkować je na grubość 1 centymetra. Ciasto pociąć na podłużne paski o wymiarach 5 na 10 centymetrów. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez niego jeden koniec ciasta, tak aby powstał faworek. Faworki układać na papierze do pieczenia, przyciętym do wielkości. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej, wkładać faworki do garnka razem z papierem, papier delikatnie odkleić. Faworki smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

210 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy

Faworki polukrować lukrem przygotowanym z cukru i soku z pomarańczy.

czwartek, 8 lutego 2024

pączki z nadzieniem wiśniowym


Pączki z nadzieniem wiśniowym, są mięciutkie i puchate, mimo, że nie zawierają dużej ilości żółtek. Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, pączki ładnie wyrastają a przepis nie jest skomplikowany.

500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
200 g mleka
4 żółtka
80 g masła
szczypta soli
30 ml likieru waniliowego
olej do smażenia
dżem wiśniowy

W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę, cukry, żółtka, stopione i ostudzone masło, likier waniliowy oraz sól i całość wymieszać. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać dżemem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml wody
250 g cukru pudru

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.

poniedziałek, 5 lutego 2024

auszogne


Auszogne, to niemieckie pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, złocisty brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Nazwa pochodzi od dawnego sposobu formowania, prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Auszogne, idealne na polski karnawał zostały przygotowane na podstawie tego przepisu.

250ml mleka
500 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
20 g cukru
50 g masła
1 jajko
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać. Dodać cukier i podgrzane mleko, kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.


25 g masła
olej do smażenia
cukier puder

Na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na 12 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki układać na papierze do pieczenia dostosowanym do ich wielkości. Kulki posmarować roztopionym i ostudzonym masłem. Kulki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie kulki rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. Tak uformowane placki smażyć na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia, podawać posypane cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect