Pączki z nadzieniem wiśniowym, są mięciutkie i puchate, mimo, że nie zawierają dużej ilości żółtek. Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, pączki ładnie wyrastają a przepis nie jest skomplikowany.
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
200 g mleka
4 żółtka
80 g masła
szczypta soli
30 ml likieru waniliowego
olej do smażenia
dżem wiśniowy
W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę, cukry, żółtka, stopione i ostudzone masło, likier waniliowy oraz sól i całość wymieszać. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać dżemem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
45 ml wody
250 g cukru pudru
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.
Zacnie się prezentują. Wiśnia w pączkach ma się super.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam