Dyniowe bułeczki z cynamonem, to ślimaczki pieczone w formie na muffiny, które wyrastając ponad formę tworzą śmieszne zawijańce. Ciasto na bułeczki zostało przygotowane z dodatkiem dyniowego puree, które sprawia że ciasto ma ładny kolor i jest puszyste. Przepis na te jesienne smakołyki pochodzi z kolekcji Doroty z Moje Wypieki.
350 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
150 ml mleka
180 g puree z dyni
60 g drobnego cukru do wypieków
35 g masła
szczypta soli
7 g suchych drożdży
150 ml mleka
180 g puree z dyni
60 g drobnego cukru do wypieków
35 g masła
szczypta soli
W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko, dyniowe puree, rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.
50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Po tym czasie na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 centymetrów. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie rozwałkowane ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Roladę pociąć na 12 równych części. Kawałki ciasta układać w formie na muffinki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 30 minut. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 25 minut.