Pasztet mięsny z karkówki i świeżego boczku z dodatkiem udek i wątróbki z kurczaka ma idealną konsystencji i wspaniały smaku. Pasztet został wzbogacony suszoną żurawiną moczoną w wytrawnym czerwonym winie. Pasztet wieprzowy z winem i żurawiną doskonale smakuje podany w towarzystwie żurawiny do mięs i serów.
1000 g karkówki
500 g boczku
300 g udek z kurczaka
200 g wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
2 chrupiące kajzerki
2 jajka
100 g suszonej żurawiny
125 ml wytrawnego czerwonego wina
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
Żurawinę włożyć do miseczki i zalać winem, odstawić. Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki karkówki, boczek, udka, warzywa wsadzić do garnka, zalać wodą i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach całość posolić i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania do rosołu dodać wątróbkę, dodać bułki i zestawić z ognia. Całość ostudzić. Obrane mięso z udek, karkówkę, boczek, warzywa bez pora i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa dwa razy. Do masy dodać żurawinę z winem, jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 80 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy.